Sernik to król wśród ciast. Sprawdź, czy spróbowałeś już każdego rodzaju tego deseru

Sernik z wiśniami, sernik japoński, a może sernik wiedeński? Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj tego popularnego wypieku. Okazuje się, że to ciasto występuje w wielu odmianach. Czy znasz je wszystkie? Sprawdź, którego z nich nie miałeś jeszcze okazji spróbować.

Jeśli rozważasz przygotowanie sernika, koniecznie poznaj jego rodzaje. Wybór jest naprawdę duży. 

Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sernik z musem malinowym, czy sernik z białą czekoladą? Najpierw zdecyduj czy będzie gotowany, czy pieczony

Zanim zdecydujesz się na dodatki do sernika, warto rozważyć sposób jego przygotowania. Już na tym etapie ciasta mogą się od siebie różnić. Jaki masz więc wybór? Okazuje się, że całkiem spory.

  • Sernik pieczony - najbardziej popularny w Polsce. Pieczony sernik potrafi być prawdziwym przysmakiem. Jeśli lubisz ten rodzaj, na pewno posmakuje ci sernik nowojorski styl lub krakowski. 
  • Sernik gotowany - to ciekawy rodzaj ciasta. W tym przypadku zamiast pieczenie, ser zostaje ugotowany. To także jeden z bardziej puszystych rodzajów. 
  • Sernik na zimno - w tym przypadku sernik jest bardziej mleczną galaretką. Często przygotowuje się go razem z owocowym wierzchem.

A jakie są rodzaje serników?  

Sernik po wiedeńsku, czy taki z pastą pistacjową? Smaków i dodatków możesz wybrać naprawdę wiele

Sernik to jeden z tych deserów, który ma mnóstwo rodzajów. Fani tego przysmaku pewnie znają przynajmniej kilka z nich. Poniżej znajdziesz listę tych popularnych oraz mniej znanych rodzajów sernika.

  • Tradycyjny sernik krakowski - to ciasto zna każdy mieszkaniec i mieszkanka Polski. Przygotowuje się go zwykle bez dodatków i zapieka w kwadratowej formie. 
  • Sernik królewski - w tym cieście dodaje się również nieco kakao. Dzięki temu sernik ma także smak czekolady i kruchy spód. 
  • Sernik z rosą - dość skomplikowane, ale niezastąpione ciasto. Na serniku tworzy się miękki bezowy wierzch, ze skrystalizowanym cukrem, który imituje poranną rosę. 
  • Sernik na zimno z galaretką - w tym rodzaju nie używa się sera. Podstawą jest mleczna galaretka. Często na wierzch dodaje się również owocowe dodatki.
  • Sernik nowojorski - może nieco przypominać tradycyjny, jednak jest znacznie bardziej słodki. Posiada również ciasteczkowy spód.
  • Sernik japoński - to zdecydowanie lżejszy i mniej kaloryczny deser niż tradycyjny sernik. Jego konsystencja przypomina piankę.
Więcej o: