Jak zrobić płyn do odmrażania szyb? Te domowe sposoby działają błyskawicznie i bez skrobaczki

Domowy odmrażacz do szyb możesz wykonać w kilka chwil, a co najważniejsze może on zadziałać nawet lepiej niż silne detergenty ze sklepu. Jak szybko odmrozić szyby? Jak zrobić płyn do odmrażania szyb? Sprawdź nasze triki!

Zima to taka pora roku, kiedy kierowcy napotykają na swoje drodze wiele przeszkód. Jedną z takich przeszkód jest mróz, który zajmuje szyby i lusterka w samochodzie. Z samego rana taki widok przed wyjazdem do pracy na pewno nie pociesza. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak zrobić płyn do odmrażania szyb?

Zobacz wideo Porsche Taycan - samochód wyjątkowy, nowatorski i przełomowy? Sprawdzamy, czy tak jest naprawdę

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić płyn do odmrażania szyb? Zastosuj ten trik

Domowy płyn do odmrażania szyb możesz przygotować w dosłownie kilka chwil. Przygotuj sobie wodę destylowaną oraz alkohol izopropylowy 70 procent. Składniki wymieszaj i przelej do butelki ze spryskiwaczem. Teraz możesz spryskać szyby w samochodzie i odczekać, aż mikstura zacznie działać. Szron powinien zacząć samoistnie schodzić z szyb. Dzięki temu sposobowi podróże do pracy nie będą już stresujące. 

Użyj tej przyprawy do stworzenia domowego płynu do spryskiwaczy

Popularny składnik z kuchni świetnie zadziała na zamarznięte szyby w samochodzie zimą. Czego potrzebujesz? Wystarczy ci tylko odrobina soli kuchennej i pół litra wody. Łyżkę soli wymieszaj z wodą i przelej do butelki z atomizerem. Zamiast soli możesz również skorzystać z niezawodnego octu. Wodę z octem wymieszaj w butelce w proporcji 1:2. Po spryskaniu szyb, lód powinien samoistnie się roztopić.

Domowy odmrażacz z alkoholem. Użyj denaturatu

Odmrażacz na bazie alkoholu jest sprawdzonym sposobem, który potrafi zdziałać cuda. Wystarczy, że wymieszasz 2 porcje wody z 1 porcją denaturatu i spryskasz szybę. Jeśli nie masz w domu denaturatu, możesz użyć delikatniejszego alkoholu, jak wódka. W takim wypadku przygotuj tę miksturę w proporcjach 1:1. 

Więcej o: