Jakiej temperatury wodę powinno się wlewać do zagotowania? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Woda jest jednym z głównych składników przy gotowaniu, czy to zupy, czy przy myciu składników. Często nie zwracamy uwagi, jakiej temperatury wodę używamy, a jeśli patrzymy, zazwyczaj używamy gorącej, by przyspieszyć proces gotowania. Jest to jednak duży błąd!

Kto z nas niemal każdego dnia nie parzy sobie herbaty czy kawy? Potrzeba wtedy czajników, do których zwykle wlewa się wodę bezpośrednio kranu. Jednak zazwyczaj robimy to odruchowo, bez zastanowienia jaką wodę wlewamy.  W Polsce bardzo wiele miejscowości chwali się dobrą jakością kranówki, zachęcając mieszkańców do jej bezpośredniego spożycia, jednak tyczy się to tylko i wyłącznie zimnej wody.

Zobacz wideo Jessica Mercedes ma w domu awarię. Z sufitu pociekła woda

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciepła woda z kranu. Co zawiera?

Nigdy nie powinniśmy używać ciepłej wody z kranu do przygotowania posiłków, herbat, napojów lub mleka dla niemowląt, ponieważ może zawierać w sobie więcej metali ciężkich wypłukanych z rur, lub kranów nawet takich jak ołów, ale skąd? Zanim woda użytkowa trafi do naszego kranu, musi zostać gdzieś podgrzana. Zazwyczaj są to różnego rodzaju kotły grzewcze czy bojlery, w których mogą gromadzić się różne zanieczyszczenia, które razem z podgrzaną wodą mogą później trafić prosto do naszych posiłków i napoi.

Zarysowana żuchwa Jak się pozbyć drugiego podbródka? Film ma ok 2 mln wyświetleń viral

Gorąca woda z kranu, by zmniejszyć rachunki za gaz? Sposób na makaron bez gazu

Zaproponowana przez noblistę metoda gotowania bez gazu, była stworzona z myślą o oszczędzaniu w czasach galopującej inflacji. Nie chodzi tu bowiem o to, aby podczas gotowania makaronu całkowicie obyć się bez gazu, a jedynie zmniejszyć jego zużycie. Jak to zrobić? Wystarczy zagotować wodę, osolić ją, wrzucić makaron, zamieszać i poczekać, aż woda znów zacznie wrzeć. Wówczas wystarczy przykryć garnek pokrywką i wyłączyć gaz. Po sprawdzeniu ile wynosi czas gotowania makaronu, który wskazany jest przez producenta na opakowaniu. Dodaj jednak do niego jedną minutę. Właśnie tak długo makaron powinien leżakować pod przykryciem. Chwila cierpliwości i gotowe, pyszny, włoski makaron al'dente. Okazuje się, że ten trik nie jest nowym odkryciem. Włoski chemik Dario Bressanini zaznaczył, że taka metoda gotowania stosowana była już dwieście lat temu.

Hum (Chorwacja) to najmniejsze miasto na świecie Gdzie leży najmniejsze miasto na świecie? Mieszka w nim tylko 30 osób

Więcej o: