Maliny to rośliny z rodziny różowatych, które posiadają wiele właściwości odżywczych. Soki z malin czy suszone owoce często wykorzystywane są do zimowych i jesiennych herbat, które mają m.in. rozgrzać i wzmocnić odporność.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Maliny to krzewy, które wymagają regularnego cięcia, bez tego nie ma co liczyć na pyszne owoce. Zaraz po posadzeniu, czyli wiosną powinno nastąpić pierwsze przycinanie krzewów. Takie przycinanie jest bardzo ważne, ponieważ jeśli tego nie zrobimy, cała energia skupi się na starych pędach, których wzrost z każdym rokiem będzie coraz słabszy, a ilość owoców mniejsza. Natomiast po przycinaniu można liczyć na wyrastanie nowych pędów. Jedną z ważniejszych zasad przy przycinaniu malin, jest zostawienia 5 najsilniejszych pędów, a następnie skracanie ich o 25%. Pamiętaj również o usuwaniu bocznych odrostów korzeniowych. Do przycinania używaj tylko i wyłącznie ostrego sekatora, który nie uszkodzi krzewów.
Po zebraniu jesienią owoców z krzewów czas na cięcie! Jeśli posiadasz odmianę jednoroczną, przycinanie wykonuj w listopadzie, jeśli jest to odmiana dwuletnia, cięcie powinno odbyć się na koniec sierpnia. W tym czasie należy usunąć pędy, które owocowały i przyciąć odrosty tuż przy ziemi. Cięcie malin jesienią jest bardzo istotne, aby grzyby na starych pędach nie wywołały zamierania tych nowych i zdrowych.
U malin, które owocują latem, dwuletnie pędy, należy usunąć tuż po zebraniu owoców. Dzięki temu młode pędy będą miały miejsce na zdrowy rozwój. Przy malinach letnich, warto nowe pędy przymocować np. do drutów. Pamiętaj, że maliny lepiej przycinać w słoneczne dni, gdyż deszcz może źle działać na rany krzewów po cięciu.