Dodaj kilka kropli podczas ubijania białek. Beza wyjdzie pyszna i lekka jak chmurka!

Ubijanie białek może czasami nie wychodzić, a są tego różne przyczyny. Robiąc bezę, białka muszą zostać ubite idealnie, a my mamy na to sposób. Jak ubić białka na bezę? Wystarczy, że dodasz kilka kropel tego produktu, a beza będzie rewelacyjna i pyszna!

Beza, czyli jeden z najsłodszych wyrobów cukierniczych, który wykonywany jest z białek jaj i cukru. Ubijanie jajek do bezy to jeden z najważniejszych procesów podczas jej tworzenia. Jeśli białka nie chcą się ubić, warto wypróbować domowy sposób, który z pewnością pomoże. Poznaj trik na ubijanie białek do bezy! 

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak ubić białka na bezę? Dodaj kilka kropel

Ubijanie białek może wydawać się proste, jednak niestety nie zawsze białka ubiją się idealnie, a przyczyną tego są m.in. złe narzędzia, nieuwaga czy pośpiech. Podczas ubijania białek obserwuj, jak zmienia się konsystencja, zbyt długie ubijanie może tylko zaszkodzić. Jeśli chcesz, aby twoje białka były rewelacyjnie ubite, warto na sam koniec dodać kilka kropel octu lub soku z cytryny. Jeśli nie masz żadnego z tych produktów, możesz dodać odrobinę soli, jednak sól dodajemy na sam początek ubijania. 

Kobieta robiąca pranie Żółty osad na obudowie pralki? Weź 3 złote do apteki, a problem zniknie

Jak ubijać białka jaj? Zasady podczas ubijania białek

Podczas ubijania białek, warto zastosować się do kilku zasad, które mogą pomóc w otrzymaniu rewelacyjnego efektu! Zwróć uwagę na poniższe szczegóły podczas ubijania białek na bezę i ciesz się pysznym deserem. Oto co należy zrobić.

  • Używaj metalowej lub szklanej miski.
  • Narzędzia muszą być suche.
  • Dokładnie oddzielaj białko od żółtek. Pamiętaj, aby jajka były świeże i o temperaturze pokojowej.
  • Ubijanie zacznij na niskich obrotach miksera.
  • Cukier dodaj, gdy piana zacznie się wytwarzać.
  • Używaj drobnego cukru.
  • Blachę, na której będzie beza, wyłóż papierem do pieczenia.

Piana do bez użycia jajek? Tak, to możliwe

Niektóre osoby mogą być uczulone na jajka lub są weganami. W takiej sytuacji nie zjedzą oni bezy z jajek kurzych. Co zrobić w takiej sytuacji? Świetnym zamiennikiem białek jaj jest aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy lub fasoli.

Więcej o: