Beza, czyli jeden z najsłodszych wyrobów cukierniczych, który wykonywany jest z białek jaj i cukru. Ubijanie jajek do bezy to jeden z najważniejszych procesów podczas jej tworzenia. Jeśli białka nie chcą się ubić, warto wypróbować domowy sposób, który z pewnością pomoże. Poznaj trik na ubijanie białek do bezy!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ubijanie białek może wydawać się proste, jednak niestety nie zawsze białka ubiją się idealnie, a przyczyną tego są m.in. złe narzędzia, nieuwaga czy pośpiech. Podczas ubijania białek obserwuj, jak zmienia się konsystencja, zbyt długie ubijanie może tylko zaszkodzić. Jeśli chcesz, aby twoje białka były rewelacyjnie ubite, warto na sam koniec dodać kilka kropel octu lub soku z cytryny. Jeśli nie masz żadnego z tych produktów, możesz dodać odrobinę soli, jednak sól dodajemy na sam początek ubijania.
Podczas ubijania białek, warto zastosować się do kilku zasad, które mogą pomóc w otrzymaniu rewelacyjnego efektu! Zwróć uwagę na poniższe szczegóły podczas ubijania białek na bezę i ciesz się pysznym deserem. Oto co należy zrobić.
Niektóre osoby mogą być uczulone na jajka lub są weganami. W takiej sytuacji nie zjedzą oni bezy z jajek kurzych. Co zrobić w takiej sytuacji? Świetnym zamiennikiem białek jaj jest aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy lub fasoli.