Zastanawiasz się, jak ugotować jajka na miękko, by za każdym razem wyszły tak, jak powinny? Mimo że wydaje się to banalnie łatwe, to tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi, by się to nie udało. Przedstawiamy, krok po kroku, idealny czas i sposób gotowania jajka na miękko. Z tego triku korzystają najlepsi kucharze!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kluczem do sukcesu jest odpowiedni czas gotowania, który zależy od wielkości jajek. Różnice są spore. Małe jajka, oznaczone na pudełku symbolem S gotujemy przez 3,5 minuty. Minutę dłużej musimy potrzymać w garnku średnie jaja, oznaczone M. Natomiast największe, oznaczone na kartoniku literą L, gotujemy aż 5,5 minuty.
Kiedy wiemy już, ile czasu powinniśmy gotować jaja, sprawdźmy jak to zrobić, by nie popełnić żadnego błędu. Najpierw nalej do garnka wodę (około 200 mililitrów) i włóż do niej jajka. Możesz dosypać do niej szczyptę soli kuchennej lub kropelkę octu, dzięki czemu jaja nie pękną podczas gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć do niej jajka i przestrzegaj podanych czasów, w zależności od ich wielkości. Po tym czasie wyjmij je z garnka i od razu zalej zimną wodą. Po wystudzeniu obierz je i ciesz się idealnie ugotowanymi jajkami na miękko!
Co istotne w przypadku gotowaniu jajek i na miękko i na twardo, to by uprzednio wyjąć je z lodówki. Zimne jajka mogą źle się ugotować i żółtko się nie zetnie. Warto pamiętać, by odpowiednio wcześnie je wyciągnąć lub zawsze trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak zapomnieliśmy o tym, nic straconego. Wystarczy opłukać delikatnie jajka w letniej wodzie, a następnie gotować według powyższej instrukcji.