Ile gotować jajka na miękko, żeby były idealne? Banalny trik, z którego korzystają najlepsi kucharze

Ugotowanie idealnie miękkiego jajka, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, nie należy do najprostszych zadań. Przede wszystkim należy przestrzegać czasu gotowania, a łatwo przeoczyć odpowiedni moment. Sprawdź, jak ugotować idealne jajko na miękko.

Zastanawiasz się, jak ugotować jajka na miękko, by za każdym razem wyszły tak, jak powinny? Mimo że wydaje się to banalnie łatwe, to tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi, by się to nie udało. Przedstawiamy, krok po kroku, idealny czas i sposób gotowania jajka na miękko. Z tego triku korzystają najlepsi kucharze!

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajka na miękko. Ile gotować, żeby były idealne? To zależy od jajek

Kluczem do sukcesu jest odpowiedni czas gotowania, który zależy od wielkości jajek. Różnice są spore. Małe jajka, oznaczone na pudełku symbolem S gotujemy przez 3,5 minuty. Minutę dłużej musimy potrzymać w garnku średnie jaja, oznaczone M. Natomiast największe, oznaczone na kartoniku literą L, gotujemy aż 5,5 minuty.

Jajka na miękko krok po kroku. Sposób, który zawsze działa

Kiedy wiemy już, ile czasu powinniśmy gotować jaja, sprawdźmy jak to zrobić, by nie popełnić żadnego błędu. Najpierw nalej do garnka wodę (około 200 mililitrów) i włóż do niej jajka. Możesz dosypać do niej szczyptę soli kuchennej lub kropelkę octu, dzięki czemu jaja nie pękną podczas gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć do niej jajka i przestrzegaj podanych czasów, w zależności od ich wielkości. Po tym czasie wyjmij je z garnka i od razu zalej zimną wodą. Po wystudzeniu obierz je i ciesz się idealnie ugotowanymi jajkami na miękko!

Jak ugotować idealne jajka na miękko? Uważaj na ten popularny błąd

Co istotne w przypadku gotowaniu jajek i na miękko i na twardo, to by uprzednio wyjąć je z lodówki. Zimne jajka mogą źle się ugotować i żółtko się nie zetnie. Warto pamiętać, by odpowiednio wcześnie je wyciągnąć lub zawsze trzymać w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak zapomnieliśmy o tym, nic straconego. Wystarczy opłukać delikatnie jajka w letniej wodzie, a następnie gotować według powyższej instrukcji.

Więcej o: