Piekarnik to urządzenie, które używane jest w kuchniach stosunkowo często. Podczas pieczenia może bardzo łatwo dojść do zabrudzenia części grzewczej. Jeśli nieczystości z piekarnika nie zostaną w porę usunięte, mogą one zaschnąć, co później może być twardym orzechem do zgryzienia podczas sprzątania. W tym wszystkim najważniejsza jest regularność, mycie piekarnika po każdym użyciu jest bardzo istotne. Poznaj domowe triki na wyczyszczenie piekarnika.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zabrudzenia piekarnika, który nie był myty regularnie, mogą na początku przerazić. Jednak spokojnie, mamy na to rozwiązanie. Domowe sposoby, które stosowały jeszcze nasze babcie, potrafią zaskoczyć. Do umycia szyby piekarnika, jak i jego wnętrza świetnie nada się woda z octem wymieszana w butelce z atomizerem w proporcjach 50:50. Brudne miejsca należy spryskać przygotowanym roztworem i odczekać 20 minut. Po tym czasie miękką ściereczką zetrzyj brud i ciesz się czystym piekarnikiem.
Piekarnik może posiadać zabrudzenia jeszcze sprzed lat, które są zaschnięte i nie sposób umyć je po prostu wodą z płynem. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się domowe sposoby. Świetnym trikiem na usunięcie zaschniętych zabrudzeń jest użycie sody oczyszczonej. Przypalone miejsca w piekarniku posyp sodą oczyszczoną i namocz wodą przy użyciu ściereczki. Tak przygotowany piekarnik zamknij i zostaw na 2 godziny. Następnie wytrzyj wszystko mokrą ściereczką lub dla lepszego działania możesz wytrzeć całość ściereczką zamoczoną w roztworze z wody i octu.
Zanim przystąpisz do czyszczenia piekarnika, warto dowiedzieć się jak to w ogóle robić, aby nie popełnić żadnego błędu. Oto kilka zasad, o których należy pamiętać, przy czyszczeniu piekarnika: