Są nie tylko nieodzownym składnikiem wypieku chleba, ale także stanowią podstawowy składnik wielu innych produktów, takich jak piwo, wino czy kefir. Swoje zastosowanie znalazły w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Mowa oczywiście o drożdżach. Okazuje się, że można wykorzystać je także do odżywienia naszych roślin. Sprawdź, jak to zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Drożdże doskonale nadadzą się jako naturalny i skuteczny nawóz dla naszych roślin. Jest tak dlatego, że dostarczają im niezbędnych składników odżywczych oraz zapewniają ochronę przed chorobami. Sfermentowany nawóz z drożdży sprawdzi się zarówno w przypadku roślin doniczkowych, jak i w ogrodzie. Może zostać użyty do nawożenia warzyw, krzewów, a nawet drzew owocowych. Ponadto, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć drożdży, którym skończył się termin przydatności. Nie wykorzystasz ich do przygotowania żadnego dania, ale za to możesz odżywić nimi swoje rośliny.
Przygotowanie sfermentowanego nawozu z drożdży jest banalnie proste. Do naczynia o pojemności około 10 litrów dodaj 100 gram rozdrobnionych drożdży i zasyp szklanką cukru. Pozostaw na dwie godziny, a następnie dolej 10 litrów ciepłej, ale nie wrzącej, wody. Całość dokładnie wymieszaj. Po tygodniu drożdże powinny sfermentować, a nawóz będzie gotowy do użycia. Do podlewania roślin mieszankę należy rozcieńczyć, stosując 1 szklankę roztworu na 10 litrów wody.
Drożdże są niezwykle skuteczne, jeśli chodzi o zapobieganie inwazji szkodników. Sprawdzą się w przypadku takich chorób roślin jak plamistość, mączniak czy zaraza ziemniaczana. Oprysk można stosować także profilaktycznie. Jak przygotować roztwór z drożdży piekarskich? To proste. Dodaj 100 gramów świeżych drożdży do pół litra tłustego mleka i 10 litrów wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do spryskiwacza. Przeprowadź oprysk tak, aby pokryć dokładnie górną i dolną stronę liści. Stosuj raz w tygodniu przez cały okres wegetacyjny.