Cebula jest rośliną dwuletnią. Należy do najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych. Uprawia się ją i spożywa od ponad pięciu tysięcy lat. Ma wiele właściwości leczniczych i wartości kulinarnych. Jak powinno się uprawiać cebulę, by mieć smaczne i zdrowe warzywo?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cebula dymka powinna być sadzona w słonecznym miejscu w dobrze przepuszczalnej glebie. Warto zwrócić uwagę na płodozmian warzyw na działce, aby nie przenosiły się choroby i szkodniki. Podczas uprawy należy zwrócić uwagę, koło jakich warzyw ją sadzimy. Towarzystwo ogórków, pomidorów, buraka ćwikłowego, marchewki i pietruszki, a także majeranku, sałaty głowiastej czy truskawek, będzie najlepsze dla naszej cebuli. Najlepiej sadzić ją do gruntu w marcu.
Wiosna jest idealnym momentem na rozpoczęcie uprawy cebuli. Zarówno z rozsady, jak i dymki. Sama uprawa cebuli nie jest ciężka, o ile zatroszczymy się o odpowiednie podłoże, ponieważ cebula potrzebuje do rozwoju gleby próchniczej o pH 6,5-7. Nasiona cebuli wolno kiełkują, warto więc przy wysiewie bezpośrednim dodać do nich nasiona sałaty lub rzodkiew. Pamiętajmy, że młoda cebula jest wrażliwa na zachwaszczanie, więc należy regularnie usuwać chwasty.
Ta metoda mocno przyspiesza otrzymanie dużych i pięknych cebul. Porównując ją do uprawy z siewu, czas może się skrócić nawet o miesiąc. Niestety z tym łączy się spory nakład pracy. Produkcja rozsady trwa około 6 tygodni, dopiero po tym czasie otrzymamy zahartowane rośliny z 4-5 liśćmi właściwymi, które można posadzić na polu. Nasiona wysiewamy od połowy lutego do początku marca, a gotową rozsadę sadzimy do końca kwietnia. Cebule umieszczamy dość gęsto.