Na rynku jest wiele sałat, w tym lodowa, rzymska, masłowa roszponka, czy rukola. Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzesz, możesz być pewny, że miedzy jej liściami kryją się drobne stworzenia, które tak jak ty mają na nią smaka. Okazuje się, że prawidłowe mycie sałaty jest niezwykle istotne dla zdrowia. Te zasady są warte zapamiętania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sałata jest niezwykle atrakcyjna ze względu na swoje cenne wartości odżywcze i niską kaloryczność. To ważny element diety każdego człowieka. Wiele osób decyduje się na sałatę lodową ze względu na kruche liście i słodki smak. To ona jest twoją ulubioną? Zastanawiasz się, czy sałatę lodową należy dokładnie myć liść po liściu przed spożyciem tak jak sałatę masłową? Okazuje się, że tak będzie najbezpieczniej. Mimo że ma ona bardzo zwartą formę, a jej zewnętrzne liście dobrze osłaniają resztę, to istnieje ryzyko, że różnego rodzaju zanieczyszczenia dostaną się do środka. Gdy rwiesz liście, dokładnie je oglądaj, a najlepiej umyj pod bieżącą wodą. Dzięki temu zjesz ją ze smakiem, bez żadnych niespodzianek.
W sklepach coraz częściej można spotkać sałaty i inne warzywa w foliowych torebkach, które są już pokrojone i gotowe do użytku. Jest to niezwykle wygodna forma, pozwalająca zaoszczędzić trochę czasu. Jednak, czy aby na pewno warto? Okazuje się, że tego typu produkty, pakowane w plastik, zagrażają ludzkiemu zdrowiu, gdyż na ich powierzchni wciąż znajdują się różnego rodzaju bakterie. Ponadto szczelnie zamknięte opakowania sprzyjają rozwojowi bakterii, co oznacza, że takie rozwiązanie nie jest w żaden sposób pomocne. Dlatego, choć producent zapewnia, iż są to produkty myte i gotowe do spożycia, przed zjedzeniem należy je dokładnie wypłukać pod wodą.
Warto pamiętać także, aby kupując mieszankę sałat, rukolę, czy roszponkę w foliowym opakowaniu, sprawdzić jego szczelność i wygląd sałaty wewnątrz. Każde uszkodzenie może spowodować, iż warzywa szybko utracą swoją świeżość.