Jajka na miękko: ile gotować? Od teraz będą zawsze idealne! Rady dla początkujących kucharzy

Jaja na twardo czy jajka na miękko? Ile gotować je, aby wyszły doskonałe za każdym razem? Wydawać by się mogło, że przygotowanie jajek jest prostym zadaniem. Czasami jednak może sprawiać to problem, i to nie tylko początkującym kucharzom. Wyjaśniamy, jakich limitów czasowych należy przestrzegać.

Jajka na śniadanie to bardzo popularny wybór. Są one dość szybkie w przygotowaniu, a co więcej, jest to posiłek wyjątkowo pożywny. Każdy z nas ma jednak określone upodobania w kwestii przygotowania jajek. Warto wiedzieć zatem, jak sprawić, by wyszły dokładnie takie, jak lubimy.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Szukasz domowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajka na śniadanie. Dlaczego warto je spożywać?

Jajka są doskonałym wyborem na śniadanie, bez względu na sposób ich przygotowania. Są one bowiem produktem bogatym w wartości odżywcze. Zawarte w nich są witaminy A, D, E, K oraz witaminy z kategorii B. Ponadto znajdziemy tu potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod, selen i kwas pantotenowy. Białko jajek ma natomiast najczystszą postać i jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Co ciekawe, zawarty w jajkach cholesterol, którego obawia się wiele osób, okazuje się być dobrym cholesterolem. Dodatkowo w ich skład wchodzi lecytynę, która ogranicza odkładanie się cholesterolu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Jajka na miękko: ile gotować, aby żółtko było płynne? Wystarczy kilka minut

Idealne jajka na miękko otrzymamy z jajek w temperaturze pokojowej, więc warto je wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem śniadania. Takie jajka należy włożyć za pomocą łyżki do gotującej się wody. Dokładny czas oczekiwania zależy teraz od rozmiaru jajek:

  • rozmiar S: 3,5 minuty,
  • rozmiar M: 4,5 minuty,
  • rozmiar L: 5,5 minuty.

Po odpowiednim czasie wrzątek odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu są one gotowe do obrania.

Ile gotować jajka na twardo? Tutaj zasady się zmieniają

Osoby, które preferują jajka na twardo, muszą poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu. Co ważne, jajka w tym przypadku należy włożyć do wody, zanim się ona zagotuje, a czas oczekiwania na przygotowanie liczymy od momentu zagotowania. Ten z kolei ponownie zależy od wielkości jajek i wynosi:

  • rozmiar S: 7 minut,
  • rozmiar M: 8 minut,
  • rozmiar L: 9 minut.

Na koniec postępujemy podobnie, jak w przypadku jajek na miękko.

Więcej o: