Jajka na śniadanie to bardzo popularny wybór. Są one dość szybkie w przygotowaniu, a co więcej, jest to posiłek wyjątkowo pożywny. Każdy z nas ma jednak określone upodobania w kwestii przygotowania jajek. Warto wiedzieć zatem, jak sprawić, by wyszły dokładnie takie, jak lubimy.
Szukasz domowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jajka są doskonałym wyborem na śniadanie, bez względu na sposób ich przygotowania. Są one bowiem produktem bogatym w wartości odżywcze. Zawarte w nich są witaminy A, D, E, K oraz witaminy z kategorii B. Ponadto znajdziemy tu potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod, selen i kwas pantotenowy. Białko jajek ma natomiast najczystszą postać i jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Co ciekawe, zawarty w jajkach cholesterol, którego obawia się wiele osób, okazuje się być dobrym cholesterolem. Dodatkowo w ich skład wchodzi lecytynę, która ogranicza odkładanie się cholesterolu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Idealne jajka na miękko otrzymamy z jajek w temperaturze pokojowej, więc warto je wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed przygotowaniem śniadania. Takie jajka należy włożyć za pomocą łyżki do gotującej się wody. Dokładny czas oczekiwania zależy teraz od rozmiaru jajek:
Po odpowiednim czasie wrzątek odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą. Po ostudzeniu są one gotowe do obrania.
Osoby, które preferują jajka na twardo, muszą poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu. Co ważne, jajka w tym przypadku należy włożyć do wody, zanim się ona zagotuje, a czas oczekiwania na przygotowanie liczymy od momentu zagotowania. Ten z kolei ponownie zależy od wielkości jajek i wynosi:
Na koniec postępujemy podobnie, jak w przypadku jajek na miękko.