Gotujesz rosół pod przykryciem? Ten szczegół ma znaczenie! Jeśli popełnisz błąd, to będzie niesmaczny

Zastanawiałeś się kiedyś czy podczas gotowania rosołu zakrywać go pokrywką? Okazuje się, że ten drobny szczegół ma ogromny wpływ na jego smak. Co zrobić, aby bulion wyszedł pyszny niczym z ręki najlepszego szefa kuchni? Wyjaśniamy!

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, a jego gotowanie wydaje się całkiem prostym zadaniem. Tymczasem na smak bulionu wpływ mają nawet pozornie nieistotne szczegóły. Mamy kilka rad, które sprawią, że twoja zupa zawsze wyjdzie niezwykle piękna i aromatyczna. Jeden z trików związany jest z używaniem pokrywki. Przykrywać czy nie? Oto jest pytanie!

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować rosół? Unikaj tych częstych błędów

Aby uzyskać barwny i aromatyczny wywar, należy gotować go długo i na małym gazie. Ponadto ważne jest, żeby był on przejrzysty, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią jakość składników i ich proporcje. Co, jeżeli wciąż nie jest idealny? Okazuje się bowiem, że jest jeden nieoczywisty błąd, przez który nasza zupa stać się zwykłą wodą z warzywami. Jaki? 

Funkcjonariusze US Border Partol przy płocie na granicy z Meksykiem. San Diego, 21 listopada 2018 Rosjanie forsują granicę USA z Meksykiem. Wzrost aż o 4560 proc.

Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem? Oto sekret szefów kuchni 

Zdaniem najwybitniejszych światowych kucharzy pokrywka jest zbędna! Wszelkie tradycyjne przepisy dotyczące gotowania rosołu również odradzają przykrywania garnka. Dlaczego? Okazuje się bowiem, że przykrywka może negatywnie wpływać na smak zupy i zmieniać jej właściwości. Ponadto bulion gotowany pod przykryciem szybciej mętnieje, czego również nie nikt by sobie nie życzył. Zatem korzystanie z przykrywki powinno się odbywać tylko w pierwszej fazie gotowania rosołu, gdyż dzięki niej woda zacznie szybciej wrzeć. Później skrapla się na niej woda, a aromat wyparowuje.

Zastanawiasz się gdzie na weekend zabrać rodzinę? Lubisz stoki narciarskie? To miejsce jest wyjątkowe Gdzie na weekend z rodziną? To miejsce jest wyjątkowe

Biały osad na zupie. Czy należy pozbyć się tłuszczu z rosołu? 

Struktury białkowe, które pływają po powierzchni rosołu w trakcie gotowania to tzw. szum. Czy należy go zbierać? Podczas gotowania można usunąć go łyżką cedzakowatą, jednak nie jest to konieczne. Ścięte białka z gotowanych składników zawiera cenny kolagen. Jeżeli nie usuniemy szumowiny z rosołu, ta opadnie na dno, a my dzięki temu zatrzymamy wartościowe składniki dla naszego organizmu. Podobnie jest z tłustymi oczkami pływającymi na powierzchni bulionu. Je również warto zostawić w spokoju, gdyż to one są źródłem smaku i aromatu zupy. 

Więcej o: