Ogórki kiszone przechodzą do lamusa. Teraz miłośnicy przetworów przygotowują na zimę inne warzywo

Ogórki kiszone od lat cieszą się popularnością w polskich domach i nie tylko. Nic w tym dziwnego - to pyszna i zdrowa przekąska. Jednak okazuje się, że zaczynają być one przeżytkiem, a na ich miejsce wstępuje to warzywo. Efekt kiszenia może cię zaskoczyć.

Przygotowywanie przetworów na zimę już trwa. W wielu polskich domach wciąż przeprowadzane są prace w kuchni, gdzie tworzy się m.in. kiszonki. Przyjęło się, że najczęściej kisi się ogórki, jednak coraz więcej osób decyduje się na kiszenie innego warzywa. O czym mowa?  Wiele osób nie ma o tym pojęcia.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiszenie ogórków staje się przeżytkiem. Teraz kisi się to warzywo

Dla wielu osób kiszenie warzyw zarezerwowane jest jedynie dla ogórków i kapusty. Nic bardziej mylnego - kiszenie w szczególności tego jednego przysmaku staje się coraz popularniejsze. Oczywiście mowa o cukinii, która podobnie jak ogórki jest świetnym dodatkiem do obiadów i kolacji. Cukinia urozmaica dietę i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Pyszna w smaku jest szczególnie gdy zostanie dobrze przygotowana - smaczna, chrupiące warzywo w słonej zalewie sprawia, że domownicy rezygnują z ogórków na rzecz cukinii. Jak przygotować kiszoną cukinię w słoikach? Okazuje się, że przepis jest banalnie prosty. 

Kiszona cukinia: przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kilku składników 

Przygotowanie cukinii w słonej zalewie w słoikach nie jest niczym trudnym, wręcz jest to dziecinnie proste. Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie wszystkie składniki, aby mieć każdy z nich pod ręką, a oto one:

  • 2 młode cukinie,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżki soli kamiennej,
  • 0,5 l wody.

Jeśli już wszystko gotowe, czas zabrać się za kiszenie. Młodą cukinię umyj pod wodą i przekrój na pół. Łyżką lub nożem wydrąż miąższ z pestkami, a następnie pokrój warzywo w cienkie słupki, tak aby zmieściły się do słoiczków. Do słoików włóż ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, a następnie cukinię. Teraz czas na przygotowanie zalewy - 0,5 litra wody wlej do garnka, posól i zagotuj. Poczekaj, aż wystygnie i zalej słoiki, które następnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około tydzień, aby zaszedł proces fermentacji. Najprawdopodobniej po tym czasie cukinia będzie już gotowa i zdatna do spożycia podczas obiadu lub nawet jako dodatek do porannych kanapek. 

Więcej o: