Przygotowywanie przetworów na zimę już trwa. W wielu polskich domach wciąż przeprowadzane są prace w kuchni, gdzie tworzy się m.in. kiszonki. Przyjęło się, że najczęściej kisi się ogórki, jednak coraz więcej osób decyduje się na kiszenie innego warzywa. O czym mowa? Wiele osób nie ma o tym pojęcia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Dla wielu osób kiszenie warzyw zarezerwowane jest jedynie dla ogórków i kapusty. Nic bardziej mylnego - kiszenie w szczególności tego jednego przysmaku staje się coraz popularniejsze. Oczywiście mowa o cukinii, która podobnie jak ogórki jest świetnym dodatkiem do obiadów i kolacji. Cukinia urozmaica dietę i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Pyszna w smaku jest szczególnie gdy zostanie dobrze przygotowana - smaczna, chrupiące warzywo w słonej zalewie sprawia, że domownicy rezygnują z ogórków na rzecz cukinii. Jak przygotować kiszoną cukinię w słoikach? Okazuje się, że przepis jest banalnie prosty.
Przygotowanie cukinii w słonej zalewie w słoikach nie jest niczym trudnym, wręcz jest to dziecinnie proste. Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie wszystkie składniki, aby mieć każdy z nich pod ręką, a oto one:
Jeśli już wszystko gotowe, czas zabrać się za kiszenie. Młodą cukinię umyj pod wodą i przekrój na pół. Łyżką lub nożem wydrąż miąższ z pestkami, a następnie pokrój warzywo w cienkie słupki, tak aby zmieściły się do słoiczków. Do słoików włóż ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, a następnie cukinię. Teraz czas na przygotowanie zalewy - 0,5 litra wody wlej do garnka, posól i zagotuj. Poczekaj, aż wystygnie i zalej słoiki, które następnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około tydzień, aby zaszedł proces fermentacji. Najprawdopodobniej po tym czasie cukinia będzie już gotowa i zdatna do spożycia podczas obiadu lub nawet jako dodatek do porannych kanapek.