Historia zna wiele przypadków, w których geniusze w swojej dziedzinie byli kompletnie zapomniani przez świat. Niestety taki los spotkał również Eugénie Brazier. Matka francuskiej kuchni dziś jest pamiętana przez niewielu. Z jakiego powodu do tego doszło?
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Eugénie Brazier została pierwszym szefem kuchni, który zdobył sześć gwiazdek Michelin. Wydarzenie to miało miejsce w 1933 roku. Odznaczenie dostały dwie z jej restauracji. Jedna, która działa do tej pory w Lyonie oraz druga poza miastem. Obydwie dostały po trzy gwiazdki. Miłośnicy francuskiej kuchni uważają ją za jej matkę. Co ciekawe kobieta nie posiadała wykształcenia. W dodatku była samotną matką. Mimo to nie miała sobie równych i w kuchni tworzyła prawdziwe dzieła sztuki. Pomimo tak wielu osiągnięć jako dość młoda kobieta, Brazier została ostatecznie zapomniana. Z jakiego powodu tak się stało? Wiele wynika z czasów, w których żyła kobieta.
Pomimo tak wielu osiągnięć i zasług, kobieta została praktycznie zapomniana. Wiele wynika z okresu, w którym żyła. Po pierwsze Brazier pochodziła z czasów, kiedy o kucharzach nie mówiono w mediach. Gazety nie pisały o sukcesie kobiety, a jeśli już to skupiały się na restauracjach. Nie jest to jednak jedyny powód. Ogromną rolę odegrała tutaj niestety również płeć. Droga do zostania najlepszym szefem kuchni we Francji przebiegała według surowych zasad. Młodzi chłopcy rozpoczynali praktyki w kuchniach, a następnie odbywali szkolenia. Kobiety nie były praktykantkami i Brazier nie była wyjątkiem. Już jako mała dziewczynka zaczęła gotować, gdy tylko nauczyła się trzymać łyżkę. W wieku pięciu lat potrafiła zrobić dwa rodzaje tart, chociaż nie wolno jej było nawet rozpalać piekarnika. Mimo wielkich osiągnięć i sukcesów o kobiecie można dowiedzieć się, jedynie interesując się francuską kuchnią. To smutne, że pomimo tak ciężkiej pracy, nazwisko Brazier mówi cokolwiek niewielu osobom.