Folii aluminiowej używamy w swoich domach bardzo często, między innymi do gotowania, pieczenia, czy pakowania produktów spożywczych. Nie każdy jednak zauważa, że ma ona dwie strony. Jedna jest bardziej błyszcząca, natomiast druga matowa. Sprawdź, czym się różnią i w jakich sytuacjach prawidłowo je stosować.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Błyszczącej strony folii aluminiowej używamy głównie do gotowania. Aby jednak zrobić to prawidłowo, musisz pamiętać o bardzo ważnej wskazówce. Kiedy pieczesz, przyrządzasz na grillu lub gotujesz danie, jedzenie powinno być owinięte w taki sposób, by matowa strona folii spożywczej była na zewnątrz. Jest to istotne, gdyż dzięki temu posiłek ogrzeje się równomiernie. Jest tak dlatego, że błyszcząca część zatrzymuje całe ciepło. Ponadto danie będzie przygotowane szybciej i będziemy mieć pewność, że mięso nie pozostanie surowe w środku.
Matowej strony folii spożywczej nigdy nie powinniśmy używać do podgrzewania i przygotowywania jedzenia, ponieważ bardzo mocno ogranicza ona dopływ ciepłej temperatury do środka. Może to poskutkować niedopieczeniem części surowego dania, co bywa szkodliwe dla naszego zdrowia i życia. Idealnym zastosowaniem będzie natomiast przechowywanie. Owinięcie produktów spożywczych matową stroną folii aluminiowej sprawi, że okres przydatności znacznie się wydłuży. Jedzenie bowiem pozostanie zimne przez dłuższy czas i nie będą się namnażały bakterie. Ponadto dobrze zawinięta, nie przepuszcza wody, wilgoci, światła i powietrza. Z powodzeniem może zastąpić lodówkę, jeśli nie mamy w niej miejsca, dlatego dobrym pomysłem może być przechowywanie w folii ciasta. Wystarczy zawinąć je w folię aluminiową i umieścić w suchym i chłodnym miejscu, na przykład piwnicy lub spiżarni. Pomoże również uniknąć mieszania się zapachów w zamrażarce. Na nadchodzące święta, warto więc zaopatrzyć się w zapas folii aluminiowej.