Widzieć kapustę - w naszym życiu nadciąga czas stagnacji, braku rozwoju, zastoju, nudy, który z pewnością negatywnie wpłynie na nasze samopoczucie i poczucie własnej wartości. Jeść kwaszoną, kiszoną kapustę - możemy spodziewać się dobrych wydarzeń w najbliższej przyszłości. Jeść surową kapustę
Gorzka kapusta potrafi zepsuć najlepszy obiad. Choć sprawa wydaje się beznadziejna, okazuje się, że taką kiszonkę można jeszcze uratować. Wystarczy tylko jeden prosty trik. Podpowiemy ci też, co zrobić, aby bigos był mniej kwaśny. Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej
Kapusta-mutant wyrosła na kanadyjskiej ziemi. Teraz czekamy na gigantyczne gołąbki. fot. Reddit
gekona. Gad skrył się w kapuście W poniedziałek mieszkanka Krakowa znalazła w kapuście Gekona. Nie mamy jednak informacji o rodzaju gekona, jaki został znaleziony w warzywie kupionej w jednym ze sklepów popularnej sieci handlowej. Zdezorientowana kobieta zaniosła zwierzaka do biura KTOZ na ulicy
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Powstają przez wypełnienie liści kapusty mielonym mięsem, ryżem i różnymi przyprawami. Jednak przygotowanie tego rarytasu wymaga czasu i zachodu. Doradzimy, jak znacznie przyspieszyć sobie pracę w kuchni. Gołąbki to danie polskiego pochodzenia. Potrawa
Paweł Kapusta już w debiutanckiej książce "Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym", za którą został wyróżniony finałem Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego, dotykał problemu niewydolnego systemu. Wtedy służby zdrowia, teraz - służby więziennej. Inaczej niż w "Agonii", "Gad
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Większość już nie może się doczekać barszczu z uszkami, karpia czy aromatycznego bigosu. To właśnie ta ostatnia potrawa jest prawdziwym wyzwaniem, bo chcąc wydobyć pełnię smaku, kapusta powinna się gotować przez długi czas na małym ogniu. Próba przyspieszenia
"To była normalna, spokojna rodzina". Tak wypowiadali się mieszkańcy wsi, w której mieszkała rodzina K. Jednak okazało się, że za zamkniętymi drzwiami dochodziło do wstrząsających zbrodni. Odkrycia, że ciała piątki noworodków były przechowywane w beczkach po kiszonej kapuście, dokonały przypadkowo
: tego nigdy nie było w książce - zęba Stomila, który jest dla niego główną motywacją, żeby pojechać na emigrację. I trwa aż do ostatniej sceny. Jeszcze tego nie widziałam, ale jestem bardzo ciekawa tego, co się będzie działo na fermie kapusty i ile ton tego warzywa zużyliście. XD: Wiele. Zdradzę, że ferma kapusty
zrobić kolorowe pisanki z pomocą kapusty? To banalnie proste Choć czerwona kapusta jest fioletowa, to jajka zabarwi na niebiesko. Jak przygotować naturalny barwnik z tego warzywa? Wystarczy, że weźmiesz główkę czerwonej kapusty i przekroisz na pół. Następnie jedną z części posiekaj na drobne kawałki. W
Co robicie z kapustą, która zostaje po zrobieniu gołąbków? Zostało mi dość sporo takiej podgotowanej kapusty, bo była spora, i teraz nie wiem co z nią dalej. Na surówkę chyba się nie nadaje, zresztą nie przepadam za surówką z białej kapusty. Co więc innego z niej zrobić?
Robiliście już gołąbki w tym sezonie? Stara kapusta ma teraz grube liście a młoda ? Ktoś próbował już zrobić?
Zawsze robiłam gołąbki z normalnej okrągłej kapusty. Po raz pierwszy zrobiłam z płaskiej i jest rewelacja. Bardzo szybko się parzy takie liście i zawija. Szybko zrobiony obiad
Nie o bigos chodzi , raczej delikatną, bez mięsa/kiełbasy lub z niewielką ilością. Kapusta ukiszona. Jak toto ugotować?
No właśnie, do kiszonej czerwonej kapusty dodałam starta marchew, ale co jeszcze żeby wyszła fajna, winna, kwaskowata surówka do obiadowych szaszłykó pustkę w głowie, zero pomysłu.
Młoda kapusta Pieści me usta Słodyczą swą Lecz teraz zima Kapusty ni ma Tesknotą drżą Wargi pąsowe Kubki smakowe Zaś z żalu mrą.
Przy szalejące inflacji zaczynam myśleć o zimie i bigosie, a co za tym idzie kapuście kiszonej, ale takiej prawdziwej, nie chrzczonej octem jak to często przed świętami oszukują. Czy jak kupię teraz wiaderko 5 kg kapusty kiszonej to wytrzyma mi do zimy? Komórka w bloku, temp. ok. 10 st.
kozaki_za_kolano napisała: > Ale ona pisze o takiej kapuście odmoczonej we wrzątku. Cały smak wywędrował do > wody. Nieprawda, kapustę na golabki się lekko sparza zaledwie Nie wygotowuje smak do wody Zasmażana kapusta jest pyszna, ale trzeba ją doprawić Dodać cebuli, trochę pomidorów, ziół Można
No jak gołąbki już zjedzone, to faktycznie trochę trudno dodać do nich teraz kapustę ? Będziesz miała pomysł na przyszłość. Na teraz zrobiłabym jakąś zupę, kapustę zasmażaną czy farsz do czegoś. Kotejka wyżej podaje fajne propozycje.
Mloda kapusta, maselko i koperek. Na glowie chusta w reku stary kuferek.