Jak szybko rozmrozić mięso? Nie popełnij tego błędu! To może spowodować pojawienie się bakterii

Jak prawidłowo rozmrozić mięso, aby nie pojawiły się na nim bakterię? Co powinniśmy zrobić, jeśli zapomnimy włożyć je do lodówki, aby odmarzło. Okazuje się, że jest na to szybki i prosty sposób. Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, czego nie należy robić podczas rozmrażania mięsa.

Mięso w zamrażarce powinniśmy przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach lub woreczkach, które będą szczelnie zamykane. Przed mrożeniem warto podzielić mięso na porcje i podpisać je datą, aby wiedzieć, kiedy zostało zamrożone. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Jak szybko rozmrozić mięso? Ten sposób rozwiąże problem

Czasami zdarza się nam zapomnieć wyjąć mięso z zamrażarki i przełożyć je do lodówki, aby tam się odmroziło. To bezpieczny sposób, jednak zajmuje nawet do kilka godzin. Dlatego, jeśli tego nie zrobiliśmy, to musimy skorzystać z nieco szybszej metody. Wystarczy zanurzyć pojemnik z zamrożonym mięsem w misce wypełnionej zimną wodą, po dwóch godzinach powinno być już gotowe do przyrządzania. Pamiętaj, że nie należy rozmrażać go w gorącej wodzie lub na kuchennym blacie. To może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przez namnażające się w takich warunkach bakterie. 

 Jak rozmrozić mięso w mikrofali? Ten trik sprawi, że szybko zmięknie

Innym sposobem na szybkie rozmrożenie mięsa jest wstawienie go do mikrofali. Wystarczy, że wyjmiemy je z pojemnika i przełożymy na głęboki talerz i ustawimy funkcje defrost. Taką samą opcję znajdziemy także w niektórych piekarnikach. Pamiętaj, aby nie umieszczać mięsa w folii, ponieważ podczas rozmrażania może dojść do stopnienia się plastiku i wytworzenia szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych. Bardzo ważne jest, aby rozmrożone mięso, nie wkładać ponownie do zamrażarki. Może to spowodować pojawienie się niebezpiecznych dla naszego zdrowia bakterii salmonelli.  

Więcej o: