Mięso w zamrażarce powinniśmy przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach lub woreczkach, które będą szczelnie zamykane. Przed mrożeniem warto podzielić mięso na porcje i podpisać je datą, aby wiedzieć, kiedy zostało zamrożone.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czasami zdarza się nam zapomnieć wyjąć mięso z zamrażarki i przełożyć je do lodówki, aby tam się odmroziło. To bezpieczny sposób, jednak zajmuje nawet do kilka godzin. Dlatego, jeśli tego nie zrobiliśmy, to musimy skorzystać z nieco szybszej metody. Wystarczy zanurzyć pojemnik z zamrożonym mięsem w misce wypełnionej zimną wodą, po dwóch godzinach powinno być już gotowe do przyrządzania. Pamiętaj, że nie należy rozmrażać go w gorącej wodzie lub na kuchennym blacie. To może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przez namnażające się w takich warunkach bakterie.
Innym sposobem na szybkie rozmrożenie mięsa jest wstawienie go do mikrofali. Wystarczy, że wyjmiemy je z pojemnika i przełożymy na głęboki talerz i ustawimy funkcje defrost. Taką samą opcję znajdziemy także w niektórych piekarnikach. Pamiętaj, aby nie umieszczać mięsa w folii, ponieważ podczas rozmrażania może dojść do stopnienia się plastiku i wytworzenia szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych. Bardzo ważne jest, aby rozmrożone mięso, nie wkładać ponownie do zamrażarki. Może to spowodować pojawienie się niebezpiecznych dla naszego zdrowia bakterii salmonelli.