Dawniej savoir-vivre odgrywał większą rolę niż obecnie, ale wciąż może się przydać podczas ważnych biznesowych spotkań lub na pierwszej randce. Pierwsze wrażenie jest zawsze najważniejsze, tak więc dobrze byłoby, aby było odpowiednie. Przedstawiamy podstawowe zasady zachowania przy stole.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mimo, że zasady savoir-vivre są coraz luźniej postrzegane w naszym społeczeństwie, są takie, których powinniśmy przestrzegać, nawet podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przede wszystkim nigdy nie zaczynaj jeść przed innymi. Poczekaj, aż każdy usiądzie do stołu. W przeciwnym razie sprawisz wrażenie kogoś, kto nie chce zjeść we wspólnym gronie. Niezwykle istotne jest także, byś przed spróbowaniem dania nie doprawiał go. Gospodarz odbierze to jako przytyk i sugestię, że jego potrawy są zawsze źle przygotowane. Z kolei po zakończeniu posiłku pamiętaj, aby nie spijać resztek zupy z talerza. Wygląda to niesamowicie nieelegancko.
O ile podczas spotkania ze znajomymi poniższe zasady niekoniecznie się przydadzą, tak podczas randki lub wizyty biznesowej będą niezbędne. Nigdy nie opieraj łokci o stół. Jest to bardzo lekceważące zachowanie, którym sugerujesz, że nie bierzesz na poważnie swojego rozmówcy. Kolejną rzeczą, o której wielu z nas zapomina jest fakt, by zawsze używać sztućców według ich przeznaczenia. Nigdy nie nakładaj sobie dodatkowych ziemniaków własnym widelcem. Na pewno jest do tego specjalnie przygotowana nabierka.
Jeśli chcesz wyjść na osobę elegancką, nie zapomnij o prawidłowym używaniu serwetki podczas jedzenia. Kiedy na stole jest serwetka, nie zostawiaj jej nienaruszonej, nawet jeśli jej nie potrzebujesz. Zamiast tego po prostu rozłóż ją sobie na kolanach. Nietaktownym jest także zawiązywanie jej sobie na szyi. Co istotne, w restauracji rozkładamy ją, kiedy kelner odejdzie po złożeniu zamówienia. W odwiedzinach zaś dopiero gdy zrobi to gospodarz.