Bariści potrafią stworzyć najrozmaitsze wzory na kawie. Nie jest to jednak proste. Wymaga wprawy i sprawnej ręki. Tworzenie sztuki na kawie najlepiej zacząć od serca. Podpowiadamy, ja je zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na początek musimy przygotować espresso, jeśli kawa ma być mała, powinno być pojedyncze, jeśli duża to podwójne. Następnie do metalowego dzbanka wlewamy mleko i spieniamy je. Piana nie może być za gęsta ani zbyt rzadka. Po czym poznać, że jest a gęsta? Przypomina ubite białka jajka z kolei, gdy jest za rzadka, nie wiele różni się od konsystencji początkowej mleka.
Kiedy już nasze mleko będzie idealnie spienione, bierzemy do ręki "niepiszącej" filiżankę lub kubek z kawą i przechylamy pod kątem około 30 stopni. W drugą dłoń chwytamy dzbanek z mlekiem. Pamiętaj, aby zacząć nalewać kawę około 3 centymetry nad filiżanką. Wlewaj mleko w środek krawędzi filiżanki.
Ważne, by wlewać mleko do kawy odważnie, z odpowiednią prędkością i z odpowiedniej wysokości
- podkreśla Agnieszka Rojewska, mistrzyni świata baristów.
Kiedy już przelejesz mleko do filiżanki, opuść dzbanek do jej wysokości, wówczas na powierzchni kawy powinna pojawić się biała plama. Kiedy ją zauważysz, podnieś delikatnie dzbanek i przesuń go do przodu. W ten sposób na filiżance pojawi się serce. Niestety wykonanie serca na kawie nie jest najłatwiejszym zadaniem i czasem, aby wyszedł nam idealny kształt, należy długo ćwiczyć. Dlatego nie przejmuj się, jeśli nie uda ci się za pierwszym razem zrobić idealnego serca. Pamiętaj, że zawsze możesz nałożyć pianę na kawę łyżeczką i ręcznie spróbować uformować serce.