Jak zrobić idealne serce na kawie? Mistrzyni świata baristów zdradza sekret. O tym trzeba pamiętać

Jak spienić mleko do latte art, aby było idealne? Jeśli marzy ci się samodzielnie przygotowana kawa z narysowanym mleczną pianą serduszkiem, to idealnie trafiłeś. Agnieszka Rojewska, mistrzyni świata baristów zdradza, na czym polega sekret idealnie narysowanego serca.

Bariści potrafią stworzyć najrozmaitsze wzory na kawie. Nie jest to jednak proste. Wymaga wprawy i sprawnej ręki. Tworzenie sztuki na kawie najlepiej zacząć od serca. Podpowiadamy, ja je zrobić. 

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić serce na kawie. Kluczowe jest idealnie spienione mleko 

Na początek musimy przygotować espresso, jeśli kawa ma być mała, powinno być pojedyncze, jeśli duża to podwójne. Następnie do metalowego dzbanka wlewamy mleko i spieniamy je. Piana nie może być za gęsta ani zbyt rzadka. Po czym poznać, że jest a gęsta? Przypomina ubite białka jajka z kolei, gdy jest za rzadka, nie wiele różni się od konsystencji początkowej mleka

Władimir Putin Розвідка: в оточенні Путіна є люди, які працюють на Україну. "Вони поза підозрами"

Kiedy już nasze mleko będzie idealnie spienione, bierzemy do ręki "niepiszącej" filiżankę lub kubek z kawą i przechylamy pod kątem około 30 stopni. W drugą dłoń chwytamy dzbanek z mlekiem. Pamiętaj, aby zacząć nalewać kawę około 3 centymetry nad filiżanką. Wlewaj mleko w środek krawędzi filiżanki. 

Ważne, by wlewać mleko do kawy odważnie, z odpowiednią prędkością i z odpowiedniej wysokości

- podkreśla Agnieszka Rojewska, mistrzyni świata baristów.

Czym jest FRAP? Dlaczego twój kot nagle biega jak szalony? Sprawdź, czym jest FRAP

Jak zrobić serduszko na kawie z ekspresu? Co zrobić, kiedy nasz wzór nie wyjdzie? 

Kiedy już przelejesz mleko do filiżanki, opuść dzbanek do jej wysokości, wówczas na powierzchni kawy powinna pojawić się biała plama. Kiedy ją zauważysz, podnieś delikatnie dzbanek i przesuń go do przodu. W ten sposób na filiżance pojawi się serce. Niestety wykonanie serca na kawie nie jest najłatwiejszym zadaniem i czasem, aby wyszedł nam idealny kształt, należy długo ćwiczyć. Dlatego nie przejmuj się, jeśli nie uda ci się za pierwszym razem zrobić idealnego serca. Pamiętaj, że zawsze możesz nałożyć pianę na kawę łyżeczką i ręcznie spróbować uformować serce

 
Więcej o: