Ile gotować jajko na miękko? Ten trik sprawi, że będą idealne zupełnie jak z francuskiego bistro

Jako na miękko, jajko na twardo, jajko w koszulce - każdy rodzaj przygotowywania jajek wymaga określonego czasu, aby wyszły "w punkt". Wiele osób ma z tym jednak spory problem, zwłaszcza jeśli chodzi o jajka na miękko. Jeśli należysz do tego grona, mamy dla ciebie świetny trik!

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Jednak ten produkt spożywczy można jeść o każdej porze dnia. Niektórzy nawet codziennie. Nadchodząca Wielkanoc sprawi, że jajka będą obecne w jeszcze większej liczbie na świątecznym stole. Trudno sobie wyobrazić wielkanocne śniadanie bez tego produktu. Wielbiciele jajek na miękko powinni zwrócić sporą uwagę na czas i sposób ich gotowania, aby wyszły idealne. Sprawdź, o czym musisz wiedzieć.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak sprawdzić, czy jajko jest dobre. Prosty trik

Zanim zdecydujesz się ugotować lub usmażyć jajko, warto sprawdzić, czy jest nadal świeże i nadaje się do spożycia. Zwłaszcza jeżeli nie ma pewności, jak długo znajduje się w lodówce. Sprawa jest bardzo prosta. Istnieje sposób na to, aby sprawdzić, czy jajko jest dobre. Wystarczy nadać do szklanki zimą wodę i włożyć do niej jajko. Jeżeli opadnie na dno i będzie leżało na boku, oznacza, że jajko jest bardzo świeże i spokojnie można je spożyć. Jeżeli wypłynie na powierzchnię — lepiej z niego zrezygnować i zjeść coś innego.

Jajko na twardo czas. To naprawdę sporo

Osoby, które nie przepadają za płynnym żółtkiem wewnątrz jajka, mogą gotować je dłużej, aby otrzymać zwartą konsystencję. Czas, który produkt musi spędzić w wodzie, jest zależny od wielkości jajka.

  • S — do 8 minut
  • M — do 9 minut
  • L — do 10 minut

Warto pamiętać, żeby włożyć jajko do garnka, zanim woda w nim zacznie się gotować. A czas powinno się zacząć odmierzać od momentu zagotowania wody.

Jajko na miękko. Ile gotować, żeby było płynne żółtko?

Podobnie jak w przypadku jajek na twardo, przy przygotowaniu jajek na miękko, najważniejszy jest czas gotowania. Wszystko oczywiście zależy od wielkości produktu. 

  • S — 3,5 minuty
  • M — 4,5 minuty
  • L — 5,5 minuty

Jajka na miękko w przeciwieństwie do tych na twardo, wkładamy do wody dopiero wtedy, kiedy się ona zagotuje. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżki.

Więcej o: