Sztuka gotowania jajek na miękko pozornie należy do łatwych, wystarczy jednak chwila nieuwagi, a żółtka momentalnie się zetną. Co należy zrobić, żeby tego nie przeoczyć? Mamy na to sprawdzony sposób.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy, by żółtka jajka zawsze wychodziły idealnie, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim ważne jest, by jajka były jak najświeższe. Przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową i odpowiedni rozmiar. Niewiele osób wie, że jajko małe będzie się gotować znacznie szybciej niż to duże.
Często zdarza się jednak, że jajek nie kupujemy w sklepie tylko od lokalnych sprzedawców i hodowców kur. Dlatego jeśli nie masz pewności co do rozmiaru jajka, wystarczy, że będziesz gotować jajko przez 4,5 minuty. Ten czas zazwyczaj jest uniwersalny, chociaż mogą zdarzać się wyjątki.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie śniadania, wcześniej przygotuj jajka, wyciągając je z lodówki, aby nabrały odpowiedniej temperatury. Do garnka wlej wodę, wstaw na palnik i doprowadź do wrzenia (aby przyśpieszyć ten proces można położyć przykrywkę na garnku). W momencie kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz delikatnie ogień, dodaj szczyptę soli i łyżką włóż jajka. Czasem podczas wkładania jajek do garnka mogą popękać, ale mamy na to sposób. To właśnie sól sprawi, że jajko nie wypłynie ze skorupki. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania. Szczypta soli przyczyni się również do tego, że proces ścięcia żółtka będzie wydłużony. W ten sposób nie przegapisz tego momentu.