Jedzenie po świętach wcale nie musi lądować w koszu. Poznaj lepsze sposoby na wykorzystanie resztek

Czasami przeliczymy nasze możliwości i po świętach okazuje się, że udało nam się zjeść wszystkich potraw wielkanocnych. Z tego powodu spora ilość jedzenia zostaje potem wyrzucona. Nie musi tak jednak być. Wiemy, co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostało po świętach.

Niestety w czasie świąt marnuje się spore ilości jedzenia. Goście nie są w stanie zjeść wszystkiego, a w rezultacie resztki zostają wyrzucane. Na szczęście istnieje kilka możliwości, aby wykorzystać jeszcze niezjedzone potrawy i produkty.

Zobacz wideo Majcher: Marnowane jedzenie jako kraj byłoby na trzecim miejscu pod względem emisji gazów cieplarnianych

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Po Wielkanocy zostało sporo jedzenia? Możesz je zamrozić na później

Po świętach marnuje się spore ilości jedzenia. Jak podaje serwis haps.pl według ankiety przeprowadzonej w ubiegłym roku przez Kantar dla Too Good To Go, aż 38 procent Polaków odpowiedziało, że wyrzuca większość produktów i dań, których nie zjedli podczas Wielkanocy. To jednak niejedyna statystyka, która mrozi krew w żyłach. Ankietowani aż w 54 proc. odpowiadali, że zawsze przygotowują zbyt wiele dań na święta. Co można z tym zrobić? Istnieją sposoby, aby jedzenie się nie marnowało. 

Przede wszystkim możesz zamrozić potrawy oraz produkty, które nie zostały zjedzone podczas świąt. Mięsa, czy niektóre ciasta, świetnie nadadzą się do zamrażarki. Co więcej, wytrzymają w niej nawet kilka tygodni. Możesz więc spokojnie odpocząć od wielkanocnych potraw i zjeść je w innym terminie. Nie zapomnij także o wekowaniu. Żurek idealnie nadaje się do przechowywania w słoiku przez dłuższy czas. Dobrze zawekowany, posłuży jako pyszny obiad za kilka tygodni. 

Możesz także przerobić niektóre dania. Zrobisz z nich zupełnie nowe potrawy

Warto wspomnieć, że niewykorzystane produkty możesz użyć także później. Wędliny, jajka, czy też kiełbasa mogą nadawać się do innych dań, które niekoniecznie są związane z Wielkanocą. Dobrym pomysłem może być na przykład zapiekanka albo tosty francuskie. Warto pamiętać, że jajka powinno się przerobić w pierwszej kolejności, ponieważ najkrócej wytrzymają w lodówce. Jeśli masz je już ugotowane na twardo, możesz zrobić z nich na przykład pastę jajeczną lub przyrządzić kotlety. Co więcej, nawet baranek cukrowy może ci się przydać. Wystarczy, że pokruszysz go i dodasz jako polewę cukrową do ciasta. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zachować go na przyszłe święta. Nie powinien on spleśnieć czy jakkolwiek się zepsuć

Więcej o: