Tego lepiej nie wkładaj do zamrażarki. Katarzyna Bosacka ostrzega przed mrożeniem tych deserów

Mrożenie żywności to doskonały sposób na zachowanie świeżości dań. Pozwala także cieszyć się ulubionymi potrawami jeszcze długo po ich przygotowaniu. Nie wszystko jednak nadaje się do przechowywania w ten sposób. Katarzyna Bosacka radzi, czego nie wkładać do zamrażarki.

Tych produktów lepiej nigdy nie wkładać do zamrażarki. Szczególnie te desery, nie powinny się w niej znaleźć. Katarzyna Bosacka ma kilka rad, które warto znać.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Tego nigdy nie wkładaj do zamrażarki. Może się to źle skończyć 

Katarzyna Bosacka pokazała niedawno na Instagramie, czego absolutnie nie wolno mrozić po Wielkanocy. Choć wiele ciast uda się przetrzymać nawet trzy miesiące w zamrażarce to istnieją takie, które lepiej zjeść od razu. To ważne, aby posiadać tę wiedzę, ponieważ jak mówi Katarzyna Bosacka, mrożenie niektórych potraw i deserów może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jakich ciast nigdy nie wkładać do zamrażarki? Unikaj deserów z bitą śmietaną, kremem jajecznym i galaretką.

Jeśli je rozmrozimy, to nie mamy pewności, że nie namnożą się tam bakterie i się nie zatrujemy.

- mówi Katarzyna Bosacka na filmiku. Podpowiada jednak także, które nadają się do zamrożenia. Będą to między innymi ciasta drożdżowe, z owocami, serniki i makowce. Te desery powinny wytrzymać nawet trzy miesiące w zamrażarce. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób należy je mrozić. O tym również opowiada Katarzyna Bosacka. 

Jak mrozić ciasta? Katarzyna Bosacka pokazuje najlepszy sposób

Wiesz już jakie ciasta nadają się do mrożenia. Warto jednak poznać również sposób jak należy to robić. Katarzyna Bosacka nie pozostawiła swoich obserwatorów bez odpowiedzi. Podzieliła się krótką instrukcją, jak zrobić to prawidłowo.

  1. Pokrój ciasto na mniejsze kawałki. 
  2. Przygotuj woreczki foliowe oraz torebki papierowe.
  3. Następnie każdy kawałek zapakuj do papierowych opakowań. Pamiętaj, aby je dokładnie owinąć i pozbyć się nadmiaru powietrza.
  4. Zawiniątko włóż do woreczka foliowego. Z niego również pozbądź się nadmiaru powietrza.
  5. Szczelnie zamknij foliowy woreczek.

Jak opowiada Katarzyna Bosacka, tak zamknięte ciasto, nie powinno stracić aromatu ani swojego smaku nawet przez trzy miesiące.

 
Więcej o: