Tych produktów lepiej nigdy nie wkładać do zamrażarki. Szczególnie te desery, nie powinny się w niej znaleźć. Katarzyna Bosacka ma kilka rad, które warto znać.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Katarzyna Bosacka pokazała niedawno na Instagramie, czego absolutnie nie wolno mrozić po Wielkanocy. Choć wiele ciast uda się przetrzymać nawet trzy miesiące w zamrażarce to istnieją takie, które lepiej zjeść od razu. To ważne, aby posiadać tę wiedzę, ponieważ jak mówi Katarzyna Bosacka, mrożenie niektórych potraw i deserów może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jakich ciast nigdy nie wkładać do zamrażarki? Unikaj deserów z bitą śmietaną, kremem jajecznym i galaretką.
Jeśli je rozmrozimy, to nie mamy pewności, że nie namnożą się tam bakterie i się nie zatrujemy.
- mówi Katarzyna Bosacka na filmiku. Podpowiada jednak także, które nadają się do zamrożenia. Będą to między innymi ciasta drożdżowe, z owocami, serniki i makowce. Te desery powinny wytrzymać nawet trzy miesiące w zamrażarce. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób należy je mrozić. O tym również opowiada Katarzyna Bosacka.
Wiesz już jakie ciasta nadają się do mrożenia. Warto jednak poznać również sposób jak należy to robić. Katarzyna Bosacka nie pozostawiła swoich obserwatorów bez odpowiedzi. Podzieliła się krótką instrukcją, jak zrobić to prawidłowo.
Jak opowiada Katarzyna Bosacka, tak zamknięte ciasto, nie powinno stracić aromatu ani swojego smaku nawet przez trzy miesiące.