faworki

Więcej o:

faworki

Wypowiedzi na forum o:

faworki

  • Faworki sprawdzony przepis

    Nigdy nie robiłam faworków a mam na nie ogromną ochotę. W tym roku mąż zgłosił się na ochotnika do ich wytwarzania. Mam robić za kuchcika ale też znaleźć jakiś przepis. Polecicie jakiś sprawdzony i nietrudny?

  • Faworki= chrusty , czy pączki?

    Włoskie faworki z dwóch składników polecane przez Katarzynę Bosacką Składniki: 2 niepełne szklanki mąki szklanka śmietany kwaśnej 30 lub 36 proc. szczypta soli do smaku Wykonanie: Ze składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny,

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    Ok... Nigdy nie robiłam faworków, więc nie wiedziałam. A czy etap walenia da się pominąć, ewentualnie zastąpić wyrabianiem robotem? Czy walenie jest niezbędne przy faworkach?

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    Jak zwykle istotne sa szczegóły. moja mama robiła faworki cieniutkie i kruchutkie i ja tylko takie uznaję. Nie przemawiają do mnie faworki grube i "spuchnięte", jakie teraz są w cukierniach. Dlatego wyciagam maszynke do makaronu i tam "wałkuję" ciasto na niemal przezroczyste. A dokładnie to taki

  • Faworki

    Poproszę przepis na faworki. Mało skomplikowany, a same faworki mają być PYSZNE :)

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    Obdzieram na świeżo- z połowy pomarańczy wrzucam razem z faworkami, gdy zaczyna brązowieć wyławiam i wrzucam kolejną.

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    Można pominąć spirytus, bo i tak są pieczone, a nie smażone.

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    Ja ostatni raz robiłam faworki jakieś 25 lat temu, a nadal pamiętam ten ból mięśni od walenia wałkiem :D

  • Faworki ...

    Faworki ... i po faworkach. Czy ktoś ma pomysł co zrobić z pozostałych (w dużej ilości) białek? Bezy? Kokosanki? Ciasto z makie? Ma ktoś przepis?

  • Re: Faworki sprawdzony przepis

    A co to za faworki ze skórka pomarańczową? Ludzie to ale udziwniają, i nie wiadomo po co ???? Faworek ma być cieńki, kruchy, i smakować jak tylko one smakują. Smażone na smalcu ewentualnie na oleju. Smak jaki pamięta się z dzieciństwa. W wielkopolsce to chruściki ? I nie na drożdżach, oj nie.