Kiedy i jak sadzić borówkę amerykańską? Trzymaj się tych zasad w obrodzi dorodnie

Borówka amerykańska już rozgościła się w polskich ogrodach na dobre. Połową sukcesu jest posadzenie jej w prawidłowy sposób. Warto więc wiedzieć, kiedy i jak poprawnie posadzić borówkę amerykańską i jak o nią dbać po posadzeniu by obficie wydawała owoce i zdrowo rosła.

Borówka amerykańska czy też inaczej borówka wysoka jest coraz częściej uprawianym krzewami, które daje pyszne owoce. Nie każdy ogród jednak będzie dobrym miejscem dla borówki. Jednak borówki stosunkowo dobrze znoszą polski klimat. Kiedy powinno się sadzić borówkę i jak o nią dbać?

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy sadzić borówkę? Różne terminy

Borówkę amerykańską można sadzić wiosną, od marca do kwietnia, oraz jesienią, od września do października. Oba te terminy mają swoich zwolenników i przeciwników, jednak według ekspertów, sadzenie krzewu na wiosnę jest mniej ryzykowne, ale wymagają wtedy częstszego podlewania. Natomiast jesienią musimy zabezpieczyć je przed mrozem, ale rzadziej trzeba je podlewać. Jeśli chodzi o sadzonki w doniczkach, można je sadzić aż do października, jednak nie poleca się sadzenia latem, ponieważ wysokie temperatury nie sprzyjają świeżo posadzonej roślinie.

 

Borówka amerykańska. Uprawa i pielęgnacja

Ten krzew woli słoneczne, ciepłe i ciche stanowiska. Należy jej zapewnić zimie o kwasowym odczynie, ponieważ w innym wypadku może zahamować się jej wzrost a owocowanie będzie słabe. Przy niedostatecznym zakwaszeniu ziemi liście borówki czerwienieją. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podcinanie krzewów borówki, dokonujemy go na przedwiośniu. Borówkę podlewamy dopiero przy znacznym obniżeniu się wody gruntowej.

Owoce borówki amerykańskiej. Pyszne kulki

Owoce borówki to niewielkie, lekko spłaszczone jagody są koloru ciemnoniebieskiego lub granatowego. Są bardzo jędrne, soczyste i zazwyczaj słodkie. Można je spożywać bezpośrednio z krzaka lub przerobić na przetwory. Nie ma problemu również z mrożeniem tego owocu. Są dostępne przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są w sezonie letnim, od czerwca do sierpnia. Borówki oprócz wspaniałego smaku posiadają też liczne właściwości zdrowotne. Są bogate w witaminy C, K i B, minerały oraz mangan i żelazo.

Więcej o: