Ile gotować jajko na miękko? To proste! Szef kuchni radzi co zrobić, aby zawsze wychodziły idealne

Jajko po benedyktyńsku, jajko na twardo czy jajko w koszulce wszystkie muszą być gotowane albo w specyficzny sposób, albo przez określony czas by wyszły idealne. Nikt nie chce się rozczarować z samego rana i zamiast płynącego żółtka mieć to, na co nie miał najmniejszej ochoty. Jak więc gotować jajka?

Jajka są jednym z najpopularniejszych wyborów, kiedy nadchodzi czas na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, ale Polacy najbardziej upodobali sobie jajka na miękko. Nie zawsze są jednak pewni ile czasu i w jaki sposób powinno się gotować idealne jajko na miękko. Przedstawiamy praktyczne porady na pyszne i pożywne śniadanie

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile białka ma jajko? Kilka ciekawych informacji

Jajko może dostarczyć wiele istotnych mikroelementów, minerałów i witamin. Przede wszystkim są bardzo cennym źródłem białka. W jajku ważącym około 60 gramów znajduje się 7 gramów czystego białka. Mimo swojej nazwy białko jajka nie jest jego głównym źródłem. W 100 gramach żółtka znajduje się więcej białka niż w 100 gramach białka jajka. Dodatkowo białko z żółtka jest lepiej przyswajalne.

????? ?????? Twarz Oleny stała się symbolem brutalności Rosjan. Jak zmieniło się jej życie?

Jajko na miękko. Podpowiadamy, jak poprawnie je ugotować?

Żeby ugotować idealne jajka na miękko, musimy upewnić się, że jajka, które chcemy ugotować, są w temperaturze pokojowej. Następnie do wody w garnku, gdy się zagotuje i zacznie lekko bulgotać, wkładamy delikatnie jajka za pomocą łyżki. Czas, jaki jajko musi się gotować, zależy najbardziej od jego rozmiaru:

  • S - 3,5 minuty
  • M - 4,5 minuty
  • L - 5,5 minuty

Po tym czasie lekko odlewamy wodę i zalewamy jajka zimną wodą. Jeśli chcemy, możemy wcześniej przygotować miskę z zimną wodą z lodem i po odlaniu wrzątku, szybko przełożyć na chwilę jajka do lodowej kąpieli, by szybciej zakończyć proces gotowania i ułatwić obieranie.

Wypadanie włosów Wypadają ci włosy? Mamy rozwiązanie! Dosyp to do szamponu

Jajka na twardo czas gotowania. Trochę inaczej niż na miękko

Jeśli chcemy ugotować jajka na twardo, wkładamy je do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Po zagotowaniu wody dopiero ustawiamy czas, jaki jajko musi być w wodzie. Tak jak przy jajkach na miękko, ten czas zależy od wielkości jajka.

  • S - do 8 minut
  • M - do 9 minut
  • L - do 10 minut

Wodę odlewamy z garnka i zalewamy ziemną wodą. Tak jak w przypadku jajek na miękko możemy zastosować sztuczkę z lodową kąpielą, by ułatwić sobie obieranie ich ze skorupek.

Więcej o: