Jajka są jednym z najpopularniejszych wyborów, kiedy nadchodzi czas na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, ale Polacy najbardziej upodobali sobie jajka na miękko. Nie zawsze są jednak pewni ile czasu i w jaki sposób powinno się gotować idealne jajko na miękko. Przedstawiamy praktyczne porady na pyszne i pożywne śniadanie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajko może dostarczyć wiele istotnych mikroelementów, minerałów i witamin. Przede wszystkim są bardzo cennym źródłem białka. W jajku ważącym około 60 gramów znajduje się 7 gramów czystego białka. Mimo swojej nazwy białko jajka nie jest jego głównym źródłem. W 100 gramach żółtka znajduje się więcej białka niż w 100 gramach białka jajka. Dodatkowo białko z żółtka jest lepiej przyswajalne.
Żeby ugotować idealne jajka na miękko, musimy upewnić się, że jajka, które chcemy ugotować, są w temperaturze pokojowej. Następnie do wody w garnku, gdy się zagotuje i zacznie lekko bulgotać, wkładamy delikatnie jajka za pomocą łyżki. Czas, jaki jajko musi się gotować, zależy najbardziej od jego rozmiaru:
Po tym czasie lekko odlewamy wodę i zalewamy jajka zimną wodą. Jeśli chcemy, możemy wcześniej przygotować miskę z zimną wodą z lodem i po odlaniu wrzątku, szybko przełożyć na chwilę jajka do lodowej kąpieli, by szybciej zakończyć proces gotowania i ułatwić obieranie.
Jeśli chcemy ugotować jajka na twardo, wkładamy je do wody jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Po zagotowaniu wody dopiero ustawiamy czas, jaki jajko musi być w wodzie. Tak jak przy jajkach na miękko, ten czas zależy od wielkości jajka.
Wodę odlewamy z garnka i zalewamy ziemną wodą. Tak jak w przypadku jajek na miękko możemy zastosować sztuczkę z lodową kąpielą, by ułatwić sobie obieranie ich ze skorupek.