Czosnek łatwo rozpoznać nie tylko po wyglądzie, ale przede wszystkim dzięki jemu bardzo charakterystycznemu smakowi i zapachowi. Stanowi on świetny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Nic dziwnego więc, że od wieków można było go znaleźć w przydomowych ogrodach. Zebraliśmy kilka zasad, których trzeba przestrzegać podczas uprawy tej rośliny.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek można sadzić w dwóch różnych terminach — wczesną wiosną albo jesienią. Najlepszym terminem dla zimowego czosnku będzie październik albo początek listopada, dzięki temu zdąży wytworzyć system korzeniowy, przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli boimy się, że przymrozki nas zaskoczą, warto zastanowić się nad posadzeniem czosnku jarego. Najlepiej jest sadzić go w marcu, ponieważ wtedy temperatury się stabilizują i jest mniejsze ryzyko przymrozków.
Zanim zabierzemy się za sadzenie czosnku, musimy prawidłowo przygotować glebę. Czosnek potrzebuje próchniczego podłoża o neutralnym pH. Miejsce, w którym planujemy go zasadzić, można zasilić za pomocą kompostu. Sadzenie czosnku następuje poprzez wsadzanie do ziemi pojedynczych ząbków tej rośliny. Warto zastanowić się nad kupnem sadzonek ze specjalistycznego centrum ogrodniczego i wybrać okazy, które są nie tylko największe, ale ich główki mają różowo-fioletową barwę. Zakopujemy na głębokości minimum 5 centymetrów w przekopanej wcześniej grządce. Pamiętamy o zachowaniu około 6 centymetrów odstępu. Na koniec podlewamy.
Ważne jest, aby w miejscu, gdzie sadzimy czosnek, wcześniej nie rosły inne rośliny cebulowe lub ziemniaki.
Najlepsza pora na zbieranie czosnku zimowego to lipiec, natomiast wiosenna odmiana tej rośliny powinna być zbierana w sierpniu. Kiedy wykopujemy czosnek, powinniśmy zachować dużą ostrożność, żeby go przez przypadek nie uszkodzić. Po zebraniu plonów musimy zostawić go na kilka dni, by mógł wyschnąć. Dopiero taki czosnek jest gotowy do spożycia.
Wyłącz sprawdzanieSugestie Premium