Cebula dymka to popularne warzywo, chętnie dodawane przez nas do wielu potraw. Niektórzy z nas sadzą ją w ogródku, by cieszyć się własnymi plonami. Sprawdź, kiedy powinno się siać cebulę raz jak ją pielęgnować, by rosła silna i zdrowa.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby zasadzić cebulę dymkę w naszym ogrodzie, należy się pospieszyć. Jest ona bowiem uznawana za pierwsze wiosenne warzywo. Okres sadzenia wypada od końca marca do końca kwietnia. Cebulę umieszczamy w ziemi, w rzędach, zachowując odstępy około pięciu centymetrów. Robimy to tak, by wierzchołki warzywa wystawały nieco ponad poziom gruntu. Do sadzenia warzywa powinniśmy wybrać słoneczne miejsce o dobrze przepuszczalnej glebie. Ważne, by unikać umieszczania dymki w ziemi, w której uprzednio rosły okopowe warzywa: marchewki, buraki lub ziemniaki. Można natomiast wybrać glebę, w której hodowaliśmy fasolę lub ogórki. Zimową odmianę cebulki dymki sadzimy z kolei w drugiej połowie września, przed pierwszymi przymrozkami tak, by roślina zdążyła się ukorzenić.
Jeśli chcemy, by nasza cebula przyniosła nam obfite plony, możemy pomyśleć także o nawożeniu. Na początek wegetacji wystarczy zastosowanie kompostu, ale w późniejszym terminie możemy postawić na naturalne nawozy, zawierające fosfor oraz potas, niezbędne do prawidłowego wzrostu rośliny. Doskonale nada się w tym wypadku banan, a dokładniej skórki. Najszybszą metodą na nawożenie ogrodowej cebuli będzie umieszczenie pokrojonej na niewielkie kawałki skórki, bezpośrednio w glebie. W ten sposób będą dostarczane do rośliny stopniowo uwalniające się witaminy i minerały. Pamiętaj, tylko aby umieścić skórki co najmniej 5 centymetrów pod glebą tak, by pierwiastki dotarły bezpośrednio do korzeni rośliny. Możemy równie dobrze najpierw wysuszyć skórkę, zmielić ją na proszek i wymieszać z ziemią. Efekty zaczną być widoczne już po kilku zabiegach, a cebula dymka powinna rosnąć bujnie i zdrowo, aż do czasu plonów.