Wybór restauracji najczęściej uzależniony jest od rodzaju kuchni i oferowanych tam smaków. A jednak według ekspertów istnieje jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Chodzi o pomieszczenie, które z jedzeniem kojarzy się dopiero po posiłku.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Programy dotyczące ulepszania restauracji są znane i lubiane nie tylko w Polsce. Popularny na całym świecie szef kuchni Robert Irvine od lat pomaga różnego rodzaju lokalom stanąć na nogi i przyciągnąć znacznie większą liczbę klientów. Dzięki temu stał się on cenionym specjalistą w tej dziedzinie - wie dokładnie, czym powinna charakteryzować się świetna i warta odwiedzenia restauracja. W wywiadzie z portalem insider.com, zdradził, na co warto zwrócić uwagę i w jakich miejscach lepiej nie jadać posiłków. Okazuje się, że to wcale nie kuchnia powinna być wyznacznikiem.
Zdaniem Roberta Irvine istnieje pewna rzecz, którą klienci powinni sprawdzić zaraz po wejściu do lokalu. Największym zaskoczeniem jest to, iż nie jest ona bezpośrednio związana z serwowanym jedzeniem. Na co warto zwrócić uwagę? Według szefa kuchni to łazienka jest najważniejsza.
Cóż, pierwszą rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę, to fakt, czy łazienka jest czysta. Jeżeli łazienki są czyste, to znaczy, że kuchnie są czyste i wszystko inne też jest czyste
- powiedział Irvine w wywiadzie z Insiderem
Łazienki utrzymane w czystości to symbol tego, jak właściciele dbają o firmę. W związku z tym, iż to pomieszczenie nie jest bezpośrednio związane z jedzeniem, może zdradzić ich podejście do restauracji. Dlatego, jeżeli toaleta nie błyszczy, należy wnioskować, iż kuchnia, która zazwyczaj nie jest widoczna dla klientów, również pozostawia wiele do życzenia. Brudny lokal z pewnością nie sprzyja posiłkom i może mieć wpływ na jakość jedzenia. A wy? Sprawdzaliście kiedykolwiek jakość restauracji pod kątem "czysto" łazienkowym?