Jadasz w restauracjach? Zwróć uwagę na ten szczegół. Jeżeli to nie wygląda dobrze, nic nie zamawiaj

Wybór odpowiedniej restauracji to często nie lada wyzwanie. Popularny szef kuchni zdradza, co powinni sprawdzać klienci przed rozpoczęciem posiłku. Choć teoretycznie nie ma to związku z jedzeniem, może źle świadczyć o danym miejscu. Jeżeli jego obawy się sprawdzą, lepiej tam nie jeść.

Wybór restauracji najczęściej uzależniony jest od rodzaju kuchni i oferowanych tam smaków. A jednak według ekspertów istnieje jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Chodzi o pomieszczenie, które z jedzeniem kojarzy się dopiero po posiłku. 

Zobacz wideo Testujemy restaurację Arkadiusza Milika. "To jest biznes"

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepsze restauracje na świecie?  Nie tylko jedzenie jest ważne

Programy dotyczące ulepszania restauracji są znane i lubiane nie tylko w Polsce. Popularny na całym świecie szef kuchni Robert Irvine od lat pomaga różnego rodzaju lokalom stanąć na nogi i przyciągnąć znacznie większą liczbę klientów. Dzięki temu stał się on cenionym specjalistą w tej dziedzinie - wie dokładnie, czym powinna charakteryzować się świetna i warta odwiedzenia restauracja. W wywiadzie z portalem insider.com, zdradził, na co warto zwrócić uwagę i w jakich miejscach lepiej nie jadać posiłków. Okazuje się, że to wcale nie kuchnia powinna być wyznacznikiem

Joe Biden i Władimir Putin (zdjęcie ilustracyjne) USA po cichu zmieniły ważną decyzję w sprawie Rosjan. Kryterium "strachu wiarygodnego"

Na co zwrócić uwagę w restauracji? Szef kuchni zdradza swój sekret

Zdaniem Roberta Irvine istnieje pewna rzecz, którą klienci powinni sprawdzić zaraz po wejściu do lokalu. Największym zaskoczeniem jest to, iż nie jest ona bezpośrednio związana z serwowanym jedzeniem. Na co warto zwrócić uwagę? Według szefa kuchni to łazienka jest najważniejsza. 

Cóż, pierwszą rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę, to fakt, czy łazienka jest czysta. Jeżeli łazienki są czyste, to znaczy, że kuchnie są czyste i wszystko inne też jest czyste

- powiedział Irvine w wywiadzie z Insiderem

Łazienki utrzymane w czystości to symbol tego, jak właściciele dbają o firmę. W związku z tym, iż to pomieszczenie nie jest bezpośrednio związane z jedzeniem, może zdradzić ich podejście do restauracji. Dlatego, jeżeli toaleta nie błyszczy, należy wnioskować, iż kuchnia, która zazwyczaj nie jest widoczna dla klientów, również pozostawia wiele do życzenia. Brudny lokal z pewnością nie sprzyja posiłkom i może mieć wpływ na jakość jedzenia. A wy? Sprawdzaliście kiedykolwiek jakość restauracji pod kątem "czysto" łazienkowym? 

folia aluminiowa Dlaczego folia aluminiowa ma matową i błyszczącą stronę? To ważne

Więcej o: