Szukasz dobrego sposobu na pięknie wyrośnięte i smaczne pączki z okazji Tłustego Czwartku? Spróbuj przygotować ciasto już dziś, a jutro cieszyć się idealnymi słodyczami. Przygotowanie ich wcale nie musi być czasochłonne, wystarczy, że skorzystasz z naszych rad. Sprawdź, co musisz zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tłusty czwartek wypada już jutro, czyli 16 lutego. To uwielbiany przez wiele osób dzień, w którym możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi pączkami i faworkami. Jeśli zamiast stać w długiej kolejce do cukierni, wolisz samemu przygotować ciasto na słodycze, skorzystaj z naszej sprawdzonej metody. Przygotowując składniki na pączki dziś, zaoszczędzić wiele czasu jutro. Ponadto wyjdą o wiele pyszniejsze niż zawsze.
Dla zabieganych mamy dobrą wiadomość. Ciasto na pączki spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu w czwartek zostanie nam już tylko ich usmażenie, a to kwestia paru chwil. Ciasto drożdżowe potrzebuje sporo czasu na wyrośnięcie, dlatego po ugnieceniu, odkładamy je na 90 minut. Po tym czasie zakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Ważne jednak, aby przechowywać je w zimnej lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej może się zepsuć. Ponadto, dzięki temu ciasto wyjdzie puchate, a podanie świeżych, ciepłych pączków w tłusty czwartek zachwyci twoich najbliższych.
Jeśli zostało już przygotowane ciasto na pączki, a ty martwisz się, że nie chce wyrastać, być może popełniłeś ten popularny błąd. Zanim więc zabierzesz się do pracy, pamiętaj o tej ważnej wskazówce. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Jajka, mleko i masło muszą być wyciągnięte z lodówki tak, by zdążyły się ogrzać. Jeśli o tym zapomnieliśmy, na szczęście nic straconego. Ciasto możemy uratować, podgrzewając je w garnku na parze. Po chwili znów zacznie wyrastać, a my niebawem będziemy cieszyć się pysznymi pączkami.