Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Odpowiedź nie jest taka oczywista!

Kiedy jest Tłusty Czwartek 2023? Aby przygotować idealne pączki, warto poznać sprawdzony przepis na pączki. Podpowiadamy, czy ciasto na pączki można przygotować wcześniej? Poznaj triki na szybkie przygotowanie pączków, które będą zachwycać smakiem.

Szukasz dobrego sposobu na pięknie wyrośnięte i smaczne pączki z okazji Tłustego Czwartku? Spróbuj przygotować ciasto już dziś, a jutro cieszyć się idealnymi słodyczami. Przygotowanie ich wcale nie musi być czasochłonne, wystarczy, że skorzystasz z naszych rad. Sprawdź, co musisz zrobić.

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy jutro jest tłusty czwartek 2023? Wiemy, kiedy przygotować ciasto na pączki!

Tłusty czwartek wypada już jutro, czyli 16 lutego. To uwielbiany przez wiele osób dzień, w którym możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi pączkami i faworkami. Jeśli zamiast stać w długiej kolejce do cukierni, wolisz samemu przygotować ciasto na słodycze, skorzystaj z naszej sprawdzonej metody. Przygotowując składniki na pączki dziś, zaoszczędzić wiele czasu jutro. Ponadto wyjdą o wiele pyszniejsze niż zawsze.

Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Pamiętaj o tej ważniej zasadzie

Dla zabieganych mamy dobrą wiadomość. Ciasto na pączki spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu w czwartek zostanie nam już tylko ich usmażenie, a to kwestia paru chwil. Ciasto drożdżowe potrzebuje sporo czasu na wyrośnięcie, dlatego po ugnieceniu, odkładamy je na 90 minut. Po tym czasie zakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na całą noc. Ważne jednak, aby przechowywać je w zimnej lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej może się zepsuć. Ponadto, dzięki temu ciasto wyjdzie puchate, a podanie świeżych, ciepłych pączków w tłusty czwartek zachwyci twoich najbliższych.

Dlaczego ciasto na pączki nie rośnie? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu

Jeśli zostało już przygotowane ciasto na pączki, a ty martwisz się, że nie chce wyrastać, być może popełniłeś ten popularny błąd. Zanim więc zabierzesz się do pracy, pamiętaj o tej ważnej wskazówce. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Jajka, mleko i masło muszą być wyciągnięte z lodówki tak, by zdążyły się ogrzać. Jeśli o tym zapomnieliśmy, na szczęście nic straconego. Ciasto możemy uratować, podgrzewając je w garnku na parze. Po chwili znów zacznie wyrastać, a my niebawem będziemy cieszyć się pysznymi pączkami.

Więcej o: