Jak zwalczyć pleśń w doniczce? Stwórz domowy preparat na grzyba. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy

Pleśń w doniczce to niezwykle powszechny problem. Niestety biały nalot nie tylko nieestetycznie wygląda, ale także zagraża roślinie. Jak pozbyć się pleśni z doniczki? Poznaj domowy sposób, dzięki któremu stworzysz idealny preparat na pleśń za grosze. Oto triki, które warto wypróbować.

Pleśń w doniczce najczęściej pojawia się, gdy w pomieszczeniu jest zbyt wilgotno lub podłoże rośliny zostało przelane. Grzyb zawsze oznacza brak odpowiednich warunków do rozwoju. Jak uratować spleśniałą ziemię w doniczce? Jest na to kilka domowych sposobów. Wypróbuj jeden z nich, a twoja roślina szybko ci podziękuje. 

Zobacz wideo Soda oczyszczona ma wiele zastosowań - np. pomoże ci zadbać o rośliny. Sprawdź jak!

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy preparat na pleśń w doniczce. Sięgnij po popularną przyprawę

Prostym trikiem na niewielki biały nalot w doniczce jest zastosowanie cynamonu! Ta przyprawa ma właściwości grzybobójcze, przez co w mig rozprawi się z nieestetycznie wyglądającą pleśnią. Na początku zbierz jej nadmiar z podłoża, a następnie wymieszaj jedną łyżeczkę cynamonu z wierzchnią warstwą ziemi. I gotowe!

Jak zwalczyć pleśń w doniczce? Wsadź ją do piekarnika

Innym sposobem na pozbycie się pleśni z podłoża rośliny, jest wypiekanie ziemi w piekarniku. Choć może brzmieć to nieco skomplikowanie, wcale takie nie jest. W tym przypadku również usuń wierzchnią warstwę pleśni, a wyczyszczoną glebę wysyp na blachę do pieczenia i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza. Piecz ją przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy ostygnie umieść ją z powrotem w doniczce. Ten trik nie tylko zwalczy pleśń, ale także usunie wszelkie szkodniki, które mogły być niewidoczne dla ludzkiego oka, a zalegały w glebie. 

Zastosuj te zasady, a unikniesz uporczywego problemu. Pleśń się nie pojawi

Wilgotna gleba to idealne środowisko dla rozwoju pleśni. Niestety, nawet gdy grzyb nie jest widoczny gołym okiem, to jego zarodniki mogą być obecne w ziemi i szkodzić roślinom. Dlatego przed pierwszym użyciem gleby warto ją pasteryzować. A jeżeli masz zamiar ponownie wykorzystać ziemię z innej rośliny, wypiecz ją najpierw w piekarniku, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że wszystkie szkodniki zginęły, a ziemia jest całkowicie oczyszczona i zdatna do dalszego użytku.

Więcej o: