Czosnek, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i zapachowi, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Nic więc dziwnego, że od wieków jest uprawiany w przydomowych ogrodach. Dowiedz się, jak i kiedy należy sadzić czosnek oraz jakie zasady stosować, by cieszyć się dużymi plonami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek zazwyczaj sadzi się w dwóch porach. Odmianę jesienną najlepiej posadzić w październiku lub na początku listopada. Natomiast czosnek jary, pozbawiony pędów kwiatostanowych, sadzi się wiosną - najlepiej w marcu lub na początku kwietnia. Jeśli nie obawiasz się nagłych przymrozków, możesz zdecydować się na zasadzenie czosnku jarego już teraz. Zima w tym roku jest bowiem łagodna. Warto jednak zaczekać miesiąc i zrobić to pod koniec, minimalizując ryzyko przymrozków.
Sadzenie czosnku to stosunkowe łatwe zadanie, jednak warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przed zasadzeniem powinniśmy odpowiednio przygotować glebę. Wybierzmy taką, która jest bogata w próchnicę i ma neutralne pH. Możemy uprzednio zasilić ją kompostem. Czosnek umieszczamy we wcześniej przekopanej grządce na głębokość minimum 5 centymetrów, zachowując odstępy około 4-6 centymetrów między nimi. Na sam koniec obficie podlewamy ziemię. Ważne jest, by nie sadzić warzywa w miejscu, w którym wcześniej rosły rośliny cebulowe lub ziemniaki.
Aby pielęgnować czosnek, ważne jest regularne podlewanie, ale należy pamiętać, że nadmiar wody może spowodować gnicie korzeni. Warto także stosować naturalne nawozy, które ułatwią rozwój rośliny. W przypadku pojawienia się chorób należy natychmiast podjąć odpowiednie działania, na przykład przyciąć zainfekowane liście. Po zbiorach warto pozostawić czosnek na kilka dni na polu, aby dobrze wyschnął, a następnie przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.