Wiemy, jak powinno się pasteryzować słoiki. Te rady pozwolą zachować smak lata na długie miesiące

Pasteryzowanie przetworów jest świetnym sposobem, który pozwala nam na długie miesiące zachować nasze ulubione smaki. Jak jednak najlepiej się do tego zabrać? Istnieje kilka sposobów na wekowanie słoików. Wybraliśmy najpopularniejsze i najłatwiejsze nich.

Owoce sezonowe mają niestety to do siebie, że choć w konkretnym terminie można się nimi zajadać do woli, to później dostęp do nich jest utrudniony, o ile nie niemożliwe. Jak więc osłodzić sobie zimne jesienne wieczory? Najlepiej w tym celu przygotować przetwory z ulubionych owoców i warzyw. Konfitury, sosy, dżemy czy kiszonki świetnie umilą chłodne dni. Znamy sposoby, które pozwolą na długo zachować smak lata.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przetwory z winogron, truskawek czy innych owoców. Wszystkie powinny być pasteryzowane

Pierwszym sposobem jest wekowanie słoików z przetworami w garnku. Dla osób zastanawiających się, czym różni się to pojęcie od pasteryzacji odpowiadamy: niczym. Są to tożsame pojęcia. Wekowanie na mokro jest jednym z najpopularniejszych sposobów. Polega na umieszczeniu słoików w garnku z wodą i zagotowaniu. W tym celu najlepiej sprawdzi się garnek do wekowania, ale można też użyć zwykłego - o ile będzie wystarczająco duży i wysoki. W przypadku zwykłego garnka niezbędne będzie jednak ułożenie na dnie bawełnianej ściereczki. Ściereczka zapobiegnie stykaniu się słoików ze sobą. Jak zapasteryzować słoiki na moro? Przedstawiamy instrukcję:

  1. Przetwory umieszczamy w słoikach i szczelnie zakręcamy.
  2. Umieszczamy je w garnku, tak by nie stykały się ze sobą. Nie odwracamy ich do góry dnem.
  3. Do garnka nalewamy wodę, tak by sięgała poniżej wysokości zakrętek. Pamiętamy o zasadzie zimne do zimnego, ciepłe do ciepłego.
  4. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut.
  5. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i kładziemy na ręczniku w zacienionym miejscu.
  6. Po 24 godzinach można przenieść je w chłodne miejsce.

Pasteryzacja słoików wcale nie jest trudna. Można robić to na sucho albo w kocu

Innym świetnym sposobem na zapasteryzowanie ulubionych przedmiotów jest użycie piekarnika. Konieczne będzie rozgrzanie go do temperatury około 120-130 stopni Celsjusza i umieszczenie w nim przetworów. Ważne jest, że w przypadku pasteryzacji na sucho konieczna będzie wyższa temperatura, niż na mokro. Wszystko dlatego, że słoiki, które są zanurzone w gorącej wodzie, nagrzewają się znacznie szybciej od tych, które są luźno ułożone w piekarniku. Wyższa temperatura w piekarniku to gwarancja, że wekowanie się powiedzie. Trzeba jednak wiedzieć, że do pasteryzacji na sucho nadają się wyłącznie słoiki typu twist off. Te typu weck mają gumowe elementy, które mogą zostać uszkodzone na skutek działania wysokiej temperatury w piekarniku. Innym sposobem na pasteryzację jest również zrobienie tego pod kocem. Jest to niezwykle proste. Wystarczy wyparzyć słoiki i umieścić w nich przetwory. Następnie odwracamy je do góry dnem i zawijamy w gruby koc, kołdrę lub ręcznik. Zostawiamy je do całkowitego wystudzenia i przekładamy w chłodne i zacienione miejsce. Jeśli słoiki z przetworami mają wklęsłe pokrywki to znak, że pasteryzacja się powiodła. W przeciwnym razie cały proces trzeba będzie powtórzyć.

Więcej o: