Każde święto charakteryzuje się tradycyjnymi potrawami. Na stole wielkanocnym z pewnością nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, żurku czy białej kiełbasy. Nie wszyscy jednak mamy czas na to, by zadbać o wszystkie detale. Alternatywą w takiej sytuacji są cateringi - choć ceny niektórych przyprawiają o zawrót głowy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Magda Gessler słynie ze swoich wybitnych potraw i wypieków, ale także z niemałych cen. Przekonaliśmy się o tym podczas tegorocznego Tłustego Czwartku, gdy pączek w restauracji "u Fukiera" kosztował 15 zł. Teraz znana restauratorka przedstawiła swoją ofertę na catering wielkanocny, a ceny znów mogą zaskoczyć niejednego fana jej kuchni. Okazuje się, że za samą ćwikłę z chrzanem "u Fukiera" należy zapłacić 18 zł. Ponadto domowy majonez to koszt 23 zł za 200 g. Co jeszcze można zamówić?
Jakie dania oferuje Magda Gessler? Lepiej już szykować portfel! Za kurczaka pieczonego, nadziewanego wątróbką i chałką trzeba zapłacić 135 zł, a za cielęcinę 145 zł. Natomiast najdroższą pozycją w karcie jest bez wątpienia kaczka pieczona w całości. Koszt takiej przyjemności to aż 190 zł, co daje nam 40 zł więcej niż w roku ubiegłym. Pani Magda nie zapomniała również o zupach. Zarówno barszcz biały, jak i żur to koszt około 70 zł za 900 ml. Dla wielbicieli słodkości również coś się znajdzie, jednak będą oni musieli zapłacić 88 zł za babkę z bakaliami i 60 zł za mazurka.
Po catering wielkonocny będą mogli zgłosić się również mieszkańcy Krakowa. Jednak w tym przypadku ich stół zaopatrzy Ewa Wachowicz. Jej restauracja "Zalipianki" również oferuje wiele ciekawych dań z tej okazji. Do wyboru jest 17 pozycji, z których zapewne każdy wybierze coś dla siebie. Tutaj ceny są nieco inne, gdyż żurek kosztuje 30 zł za litr, a koszt jednego jajka to niecałe 2 zł. Co więcej, w tym zestawieniu znalazła swoje miejsce także sałatka jarzynowa, której cena wynosi 67 zł za kilogram.